nedelja, 15. november 2009

KALČKI LUCERNE - ALFALFA

Kalčki lucerne so zelo okusni, hrustljavi, mili in sveži. Vsebujejo veliko beljakovin. Med kaljenjem se njihova količina poveča za 35% do 40%. Podvoji se tudi količina tiamina (vitamin B1). Niacina, ki ga je v semenu že tako veliko pa je v kalčkih do sedem krat več. Kalčki so bogati tudi z vitamini B2, E, K in D, ter posebno z vitaminom A, fosforjem, kalcijem, magnezijem, železom kalijem in žveplom. So zelo zdravi.

Priprava:

Pred uporabo seme operemo. Namakanje pred postopkom kaljenja - 3 do 4 ure Spiranje - dvakrat na dan, proti koncu kaljenja enkrat na dan Primerna kalilna temperatura - sobna temperatura. Čas kaljenja - 4 do 6 dni.

Posebnost:

Seme kalimo na svetlem. Rastoči poganjki potrebujejo precej prostora. Uporaba: Kalčki lucerne (alfa-alfa) jedi osvežijo in so zudi zelo dekorativni. Primerni so kot nadev za omlete in palačinke. Uživamo jih tudi v ostalih jajčnih in krompirjevih jedeh, v vseh svežih solatah ter na kruhkih s skuto.

Sami smo jo zamešali k zeleni solati. So zanimivega okusa in prijetno popestrijo jed. Niso pikantni. Zaradi svoje majhnosti se v ustih občutijo kot nekakšni majhne, hrustljave kroglice.
Print Friendly and PDF

2 komentarja:

  1. Vanja, ne razumem, zakaj bi bilo tako drobno seme treba namakati?
    Jaz imam trenutno v pogonu celo "tovarno" za nakaljevanje lucerne :)

    OdgovoriIzbriši
  2. Naredila sem tako kot je pisalo. Fino, če ni potrebno namakanje tudi jaz tega več ne bom počela. Hvala za nasvet.

    OdgovoriIzbriši