torek, 10. november 2009

KRUHEC NAŠ VSAKDANJI

Letos mineva dve leti odkar sem iz gole radovednosti spekla svoj prvi kruh. Kruh brez konzervansov, brez umetnih barvil, brez velikih lukenj, ... v glaven kruh od katerega smo se najedli.

Takrat so otroci rekli: "Jaz trgovinskega kruha ne bom več jedel, ker je ta boljši."

In tako še danes skoraj vsaki drugi dan pečemo domači kruh. Beli, enotni, rženi, koruzni, ajdov, polnozrnat,...., okrogli, podolgovati, žemljice, lepinje,... Kakega hočemo in kdaj hočemo. Največkrat pozno popoldan oz. pred večer, kar pomeni, da se pred spanjem še fajn napokamo z vročim kruhom, kar sicer ni čisto po predpisih, je pa dobro.

V tem "bučnem" času je na sporedu nič drugega kakor bučni kruh.

BUČNI KRUH

70 dag moke (bele, enotne, ali pa pol ržene in pol enotne,... po želji), kocka kvasa, malo sladkorja, naribana buča in bučna semena, žlička soli, nekaj kapljic olivnega olja, vroča voda.


Moko presejem v posodo, na sredini naredim jamico in vanjo nadrobim kvas. Potresem s sladkorjem in zalijem z vročo vodo, tako da je kvas v celoti prelit. Po približno 10 minutah, ko kvasec kipne dodam malo olja (ampah res malo - žličko) in žličko soli, vendar pazim, da ne pride v stik s kvasom. Dodam še naribano bučo in po želji bučna semena, priloiem vročo vodo, ter zmiksam. Ko se naredi kepa testa le - tega fajn pregnetem še ročno. Testo pustim kakšno uro da kipne, nato ga premesim in če imam čas pustim še enkrat, da kipne. Za tem ga ponovno fajn premesim - ročno, oblikujem kruh in ga položim na pekač, ter pustim še malo vzhajat. Če pa zmanjkuje časa, ga dam kar v pečico, kjer vzhaja medtem ko se pečica segreva. Pečem skoraj 1 uro, najprej pol ure na 250 stopinj, nato pa do konca na 200 stopinj.

Probajte. Dober je.
Print Friendly and PDF

2 komentarja:

  1. Hmm, že cel dan se pripravljam, da bi tudi jaz naredila kruh iz kamuta, pa ... bom požirala sline kar ob tvojem, bučnem :)
    Sem pa prejle pojedla polovico kocke kvasa, tako da vzhajam!
    Škoda, da nisem prej vedela, da boš pekla.
    Lep večer!

    OdgovoriIzbriši
  2. In tako bi se navodilo za pripravo kruha lahko glasilo:
    ...namesto jamice v katero nadrobimo kvas vzamemo nekaj koščkov kipjene ultra vrtnarke, ki kruhecu neverjetno poveča velikost in mu doda ogromno pozitivne energije....
    Lep dan vsem.

    OdgovoriIzbriši