sreda, 11. november 2009

MOJI NAJ, NAJ

Kako nekatere (sem notri) kupujemo tekaške copate?

Pobašemo boljšo polovico, ki nas odpelje v trgovino s športno obutvijo (seveda ono ta pravo, spcializirano). Tam približno povemo kaj bi rade (ponavadi itak nimamo pojma kaj sploh potrebujemo), nato se vsedemo in poslušamo moško debato o modelu, primernosti copata, blaženju, torziji, oprijemu,..... Medtem me sprobamo par modelov in ko je usklajena primernost in cena čevlja, ga kupimo in pričnemo z njim tečt in smo z modelom zadovoljne ali pa ne, ker nam ustreza ali pa ne.

Po takšnem postopku sem nazadnje kupila tekaške copate - BROOKS RACER ST4. Model mi je prijetno legel na nogo že ob prvem poskusu v trgovini, ko pa sem pričela z njim tečt,... ne morem jih prehvaliti. Kot uliti, mehki, ne žulijo, udobni, ... super. V dveh mesecih sem z njimi pretekla natanko 300 km (v uporabi so izključno za cestne teke). Vse navedeno me je pripeljalo do odločitve, da svoji nevednosti naredim enkrat za vselej konec. In nastalo je tole:

RAZLIKA MED MOŠKIMI IN ŽENSKIMI TEKAŠKIMI COPATI

Pomembno vlogo pri oblikovanju tekaških copat ima prav spol, saj imajo ženske drugačno mehaniko gibanja in obliko stopala kot moški. Ker imajo ženske širše boke je posledica tega drugačna in bolj izrazita pronacija (stopalo se v dotiku s podlago močneje nagne navznoter). Ženski modeli imajo temu prirejeno obliko stopala oz. prenosa teže preko podplata od pete proti prstom.

Ženska stopala so za 3-4% ožja od moških, kar je še posebej opazno v zadnjem - petnem delu, čemur je prirejena tudi oblika opetnika pri ženskih modelih, ki poskrbi za dober oprijem pete.

Ženske so bolj podvržene vnetjem kakor moški, zaradi česar vključujejo ženski modeli nekaterih copat mehke in prožne vstavke v zgornji del copata, ki zmanjša trenje in dodatno blaži udarce s čimer preprečuje nastanek in razvoj vnetij.

Ženska stopala so bolj prožna od moških, kar pomeni, da imajo ženski modeli pogosto drugače oblikovano tekalno površino, ki omogoča, da žensko stopalo blaži na svoj lastni način. Določeni ženski modeli imajo pod nožnim lokom vgrajene tudi posebne sisteme za pravilno torzijsko razdelitev obremenitev med prednjim in zadnjim delom obutve.

Na spodnji sliki je prikazano oblikovanje sprednjega dela podplata - s kanali. Ženski model je oblikovan tako, da je omogočena večja prožnost - glej zeleno linijo.
Zaradi manjše teže tekačic, le te ne povzročajo tako velikih obremenitev na podplat kakor moški. Zaradi tega so določeni ženski modeli manj togi v podplatu in tudi blaženje je prilagojeno manjši obremenitvi kot pri moških modelih.

Postavljanje stopal v smeri teka zagotavlja optimalno izkoriščanje odrivne sile. Zaradi anatomskih razlik med ženskimi in moškimi postavljajo ženske stopala največkrat v smeri teka (smer urinega kazalca na 12), medtem ko moški mnogokrat postavljajo svoja stopala nekoliko navzven (v smeri pozicije urinega kazalca, ki kaže "10 do 1").

Vsled navedenega imajo določeni ženski modeli različno oblikovan opetnik, ki je nekoliko bolj zaroriran in s tem omogoča peti dobro stabilnost.



BROOKS RACER ST4

Model se uvršča med nekoliko težje tekaške copate, ker ima na notranjem delu pete dodatek za stabilnost. Zato je peta precej debelejša in močneje blažena. Glede na zgradbo pete je model primeren tudi za močnejše in težje pronatorje. Srednji del podplata je po vsej dolžini narejen iz posebne gume, ki ima funkcijo dodatnega blaženja.

Obrabni sloj pod peto ima na zunji in notranji strani del iz trše in odpornejše gume. Spredaj je ves iz mehkejšega materiala z dobrim oprijemom. Za večjo prožnost ima več kanalov (dva sta po vsej širini podplata). Sprednji in zadnji del podplata sta pod stopalnim lokom povezana s plastičnim dodatkom, ki poveča torzijsko trdnost podplata.

Mrežica na zgornjem delu je gostejša in manj zračna od predhodnikov. Opetnik je debelejši in omogoča peti dobro stabilnost.

Glede na dobro blaženje, dodatno stabilnost na peti je model primeren za različne razdalje in vse teže tekačev. Odličen je tako za tekmovanja na krajših razdlajah (5 ali 10 km) kot tudi za maratone. Zelo univerzalni model, primeren tudi za rekreativce, ki želijo pravi "dirkalni" model in tudi naravne - makadam podlage. Za pronatorje in klasične tekače.



OPOMBA: To ni reklama, ali strokovna ocena artikla. Je le zapis, ki je nastal zaradi lastnega navdušenja nad kupljenim modelom.

Print Friendly and PDF

2 komentarja:

  1. Ooo, hvala za tale namig.
    Tudi sama moram kupit ene čevlje za asfalt. Zadnjič sem tekla 90 km do Trnovskega gozda v čisto napačnih čevljih brez blaženja.
    Kje pa prodajajo ta model?
    Sončni jutranji pozdrav :)

    OdgovoriIzbriši
  2. Poglej na www.superge.si ali pa www.brooksrunning.si. Sama sem jih kupila va Mariboru, ampah so trgovino žal zaprli.
    Prijetno smuko.

    OdgovoriIzbriši