nedelja, 2. oktober 2011

ZA ZIMSKE UŽITKE

Pravijo, da je grozdje sadje, ki nam najbolj razveseljuje jesen. S svojo pestrostjo barv, okusov in arom. In kako je zdravo!

Literatura pravi, da so prehransko najučinkovitejše rdeče, torej temno vijolične sorte grozdja s čim temneje obarvano lupino. V njih je največ flavonoidov, ki grozdju podelijo antioksidacijsko in zdravju koristno slavo. To so zlasti refošk, merlot, barbera, modra frankinja ter seveda jurka in izabela. Vinske sorte torej in kleni samorodnici. Namizno grozdje je resda prijetne arome in zelo sladko, vendar z izjemo temnega muškata prehransko manj močno.

In če je tako, zakaj nebi poskrbeli, da bomo ta zdravilni sadež uživali tudi pozimi. Mi ga bomo pili zamešanega v slastne sadne in zelenjavne sokce. In ker v zamrzovalniku že krepko primanjkuje prostora, je naše grozdje romalo noter že zmiksano. Tako zavzame najmanj prostora.








Print Friendly and PDF

Ni komentarjev:

Objavite komentar