sreda, 26. oktober 2011

ŽIVLJENSKE SKRIVNOSTI

Ko sem popoldan čakala na Jerneja, da konča s treningom, sem naletela na zanimiv članek o zdravih navadah žensk različnih narodnosti.

INDIJKE
...za izboljšanje zdravja uporabljajo masažo
V Indiji masaža ni luksuz, temveč obvezen del tradicionalne ajurvedske medicine. Indijke se že od malega učijo, kako pomembna je masaža obraza, telesa in temena glave z naravnimi olji, saj ta stimulirajo krvni obtok in dajejo boljši videz kože. Razen tega se s pomočjo masaže mišice sprostijo, ublažijo se učinki stresa, kar pozitivno vpliva splošno zdravje in zmanjšuje tveganost za depresijo in druga obolenja.

DANKE
...vsak dan kolesarijo
V tej deželi je toliko koles kot prebivalcev. Strokovnjaki pravijo, da je vožnja s kolesom za ženske izredno pomembna, še posebej v kasnejšem življenskem obdobju, saj omogoča ohranjanje telesne teže in ne obremenjuje sklepov.

...ne kadijo
Le 12 odstotkov Dank je kadilk, kar je mnogo nižji odstotek kot v Evropi. Zato ni čudno, da imajo Danke med ženskami najdaljšo življensko dobo.

ITALIJANKE
...uživajo živila, ki
uspevajo na njihovem področju. Večina živil se v Italiji kupuje svežih, jedi pa se pripravljajo po lokalnih, tradicionalnih receptih. To pomeni, da Italijanke redkeje uživajo predelana živila.

JAPONKE
...uživajo veliko soje
Pravijo, da je hrana bogata s sojo eden od ključnih razlogov za zdravje  in dolgo življenje japonskih žensk, ki v povprečju živijo 86 let.

ISLADKE
...jedo več rib
Stopnja srčnih obolenj med Islandci je najnižja v Evropi. Delno tudi zaradi tega, ker njihova hrana v večji meri temelji na ribah. Dokazano je, da esencialne maščobne kisline omega-3 in omega-6, ki se nahajajo v ribah ščitijo srce pred poškodbami.

...pijejo jogurt
Skir je posebna vrsta jogurta, ki se dela iz trikrat večje količine mleka kot navaden jogurt. Recept izhaja še iz časov Vikingov in vsebuje visok odstotek proteinov in malo maščob. Tradicionalno ga uživajo v večernih urah


















Print Friendly and PDF

Ni komentarjev:

Objavite komentar