ponedeljek, 26. december 2011

PRAZNIČNI KRUHKI

Danes je dan, kot naročen za hišno generalko - totalko. A da ne bomo zvečer ostali lačni, je vmes zadišalo tudi po slastnih domačih kruhkih. Belih in rženih. Brez in z dodatki.

RŽENI KRUH Z BUČNIMI SEMENI IN OREHI

Sestavine:
  • 40 dag ržene moke
  • 20 dag enotne moke
  • pest bučnih semen
  • pest orehov
  • kocka kvasa
  • žlička sladkorja
  • žlička soli
  • žlička olivnega olja
  • jogurt
  • topla voda

Moko presejem v skledo in na sredini naredim globljo jamico. Vanjo nadrobim kvas, ga posujem s sladkorjem in do vrha jamice zalijem s toplo vodo. Počakam približno 10 minut, in ko kvas fajn kipne zamesim testo. No, še prej seveda dodam bučna semena, orehe, sol, olje, jogurt in vodo.

Sestavine fajn zmiksam, nato pa skledo pokrijem s čisto kuhinjsko krpo in postavim na toplo, da vzhaja. Približno eno uro.



Vzhajano testo ponovno pregnetem, ter iz vsake mase naredim po dva enako velika hlebčka.



Vsak kolač na deski zvijem v podolgovat hlebec.



Kruhke zložim na pekač obložen s peki papirjem, ter jih na razhlo zarežem.



Kruhke pokrijem s kuhinjsko krpo, ter vklopim pečico. Počakam kakšnih 20 minut, da se pečica do dobra segreje, kruhki pa nekoliko narastejo.


Pekač postavim v segreto pečico.


Pečem približno eno uro. Najprej pol ure na 250 stopinjah, naslednje pol ure pa na zmanjšani temperaturi - 200 stopinjah.



Print Friendly and PDF

Ni komentarjev:

Objavite komentar