Saj kar težko verjamem, kako čas beži. Teden je minil kot bi pihnil, vikend pa kakor da ga ni. Še posebej v teh spomladanskih dneh, ko je potrebno v dva dni strpati gospodinjenje, tek, kolesarjenje, urejanje okolice, prekopavanje vrta,.... in seveda tudi razvajanje.
V petek sva si privoščila slasten domač polnozrnati kruhek z lanenimi semeni.
V soboto pa je bil posladek takšen:
SKUTNO - JABOLČNA TORTA
Sestavine za podlago:
- 2 šalici gladke moke
- 1 šalica sladkorja
- 3/4 šalice stopljenega masla
V večji skledi sem zamešala moko in sladkor, ter vmešala maslo, dokler nisem dobila drobljivo zmes. Maso sem razporedira v namaščen okrogel pekač, jo rahlo stisnila in pekla v segreti pečiti 15 minut.
Sestavine za skutno plast:
- 25 dag skute
- 1/2 šalice sladkorja
- 3 jajca
- 1 čajna žlička vanilijevega ekstrakta
Jajca in sladkor sem zmiksala, dodala skuto in vanilijev ekstrakt in vse sestavine razhlo zamešala.
Sestavine za jabolčni nadev:
- 3 jabolka
- 1 žlička cimeta
- 1/2 žličke muškatnega oreška
Jabolka sem naribala in dodala cimet ter muškatini orešek in vse sestavine temeljito premešala.
Sestavine za drobljiv pokrov:
- 1 šalica moke
- 1/2 šalice ovsenih kosmičev
- 1/2 šalice sladkorja
- 1/2 šalice stopljenega masla
Vse sestavine sem zmešala v drobljivo zmes. Ker v jedeh uporabljamo nekoliko manj maščob je bila tale plaste nekoliko bolj suha.
Na predhodno popečeno osnovo sem razporedila skutin nadev, preko njega jabolčnega in na vrh pokrov.
Sladico sem pekla eno uro na 180-tih stopinjah. Nato sem jo za dve uri postavila na hladno, da se je nekoliko ohladila in jo postregla. A sladica je še boljša, ko je stara en dan.
Tako, sedaj pa grem tečt.
Mhmhm hvala za recept. obožujem jabolka, skuto in kosmiče. Preizkusim kmalu!
OdgovoriIzbriši