- 20 dag ržene moke
- 30 dag enotne moke
- pest bučnih semen
- 0.5 dcl bučnega olja
- kocka kvasa
- žlička soli
- žlička sladkorja
- 1 dcl navadnega jogurta
- cca. 1.5 dcl tople vode
četrtek, 8. marec 2012
SLASTNO BUČNO RAZVAJANJE
A ste si utrgale del dneva le zase? Se podale v naravo, na tek, na sprehod ali pa le občudovati cvetoče zvončke okrog hiše? Si privoščile skodelico zelenega čaja, sadnega napitka ali košček slastnega doma pečenega kruha?
Ne? Tudi jaz si nisem. Je zmanjkalo časa. A tale slasten bučno bučni kruh, ki sem ga spekla v ponedeljek bom v najkrajšem času ponovila:
RŽENI KRUH Z BUČNIM OLJEM IN BUČNIMI SEMENI
Sestavine:
V jamici izkopani v kupčku moke sem najprej pripravila kvasec. Kako? Saj veste - v jamico sem nadrobila kvas, ga posula z žličko sladkorja in zalila s toplo vodo. Čez približno 10 minut sem dodala sol, bučna semena, bučno olje, jogurt in cca. 1 dcl vode. Sestavine sem zmiksala in po potrebi dodala še preostalo vodo.
Testo sem pokrila s čisto kuhinjsko krpo in ga pustila dobro uro, da je fajn naraslo. Nato sem testo ponovno pregnetla in oblikovala majhen hlebec. Položila sem ga na pekač obložen s peki papirjem, ga zaznamovala z križno zarezo, ter ga ponovno pokrila s kuhinjsko krpo in počakala 20 minut, da je hlebček nekoliko kipnil. Med tem časom sem segrela pečico. Na 250 stopinj.
Pekač s kipjenimi hlebčki sem postavila v pečico in pekla prvih 20 minut na najvišji temperaturi, nato pa sem temperaturo znižala na 200 stopinj in kruhec pekla še naslednjih 20 minut.
Takšne lepo zlato-rjave barve je bil, ko sem ga vzela iz pečice.
Naročite se na:
Objavi komentarje (Atom)
ste kdaj pekli kruh z bučnim oljem samo iz bele moke?
OdgovoriIzbrišiNe, to pa še nisem poizkusila.
Izbriši