torek, 8. januar 2013

DAN SE PRIČNE S SVEŽIM KRUHKOM

Zakaj si nebi zadali še ene prijetne, zdrave in koristne novoletne zaobljube? To je peka domačega kruha. 
Zame je to ena izmed boljših vsakodnevnih navad. Peči domač kruh sploh ni težko. Pa časa tudi ne vzame tako dosti, da tega nebi zmogli. In potem tako faaajn diši po celem stanovanju. Mmmmm, in tako dober je domači kruh. Mnogo boljši od kupljenega, ki je ena sama megla, puh, malo moke in dosti zraka. Domač pa je čvrst, težki in nasiten. In kakšen okus ima! Iiii, kakšneg hočem. Belega, črnega, ajdovega, mešanega, z orehi, polnozrnatega, z bučnimi semeni, koruznega, z ovsenimi kosmiči,....kombinacij je toliko kolikor imam domišljije.  Tokart je nastal takšen:

POLNOZRNATI BUČNI KRUH

Sestavine:

  • buča
  • 700 g polnozrnate moke
  • kocka kvasa
  • žlička sladkorja, soli in oljčnega olja
  • pest bučnih semen


Bučo očistim, olupim, narežem na kose in v malo vode skuham do mehkega. Nato jo spasiram.


V večjo skledo odmerim moko, vanjo naredim jamico in noter nadrobim kvas. Posujem ga z žličko sladkorja in zalijem s toplo vodo. Počakam približno 10 minut, da kvas kipne.


Nato dodam pasirano bučo, bučna semena, olje in sol, ter sestavine zmiksam v gladko testo. Ker je pasirana buča že sama po sebi dovolj mokra, vode ne dodam.


Po dobri uri ugotovim, da je testo že kipnilo. Takrat ga ročno pregnetem, razdelim na dva dela in oblikujem hlebčke.


Hlebčke razporedim po pekaču obloženem s peki papirjem, vklopim pečico in počakam, da se segreje. Medtem hlebčki pridno vzhajajo. 



Kruhce pečem cca. 45 minut. 20 minut na temperaturi 250 stopinj in nato na temperaturi 200 stopinj. Pečene hlebčke položim na rešetko, da se ohladijo.




PRIJETNO PEKO!
Print Friendly and PDF

1 komentar:

  1. Dragi kruhek na sto in en način..
    Pridnica, Vanja!
    Kako slastno diši, sem do Ljubljane.

    Lp/Su

    OdgovoriIzbriši