sreda, 16. januar 2013

NAKALJENO PŠENIČNO ZRNJE

Navadna pšenica in kamut preprosto kalijo, pira enozrnica in dvozrnica pa le, če so bile oluščene kalčku prijazno. Ponavadi je od vseh vrst za kaljenje najbolj dostopna pšenica. Dva do tri dni je dovolj, če imamo radi sorazmerno mehko in sladko nakaljeno zrnje. Po daljšem kaljenju postane bolj travne arome ter trše in bolj žvečilno, a se po vsebnosti snovi in prehranske moči približuje zazelenjenim žitnim biljkam. 

Z nakaljeno pšenico dobimo za nakaljena žita bogato vrsto rudnin, encimov in vitaminov, deloma na enostavnejše sladkorje razgrajen škrob ter prej enostavne kot kompleksne beljakovine. No, in seveda tudi vlaknine. Skratka nakaljena pšenica je odlična za prebavo, za zdravo srce in ožilje in ima na splošno krepčilni učinek.

Nakaljena zrna hranimo v zaprti posodi v hladilniku, kjer kljub mrazu še kar rastejo, zato jih pojemo v dveh ali treh dneh. Malo dlje časa jih lahko v hladilniku hranimo tako, da jih damo v kozarec za vlaganje, zalijemo z vodo in zapremo.

Nakaljeno pšenico jemo surovo, saj je dovolj mehka, da ne potrebuje kuhanja. Dodajamo jo solatam vseh vrst, tudi sadnim jedem z žitnimi kosmiči in drugim žitnim jedem. Nakaljena zrna lahko posušimo in tako dobimo zeleni slad, ki ga pripravljamo kot zeleni ječmenov slad. Nakaljena in posušena pšenična zrna, ki jih grobo zdrobimo niso nič drugega kot osnova za izvorno različico bulgurja, kakšne bližnjevzhodne kuhane jedi.

Zvečer pšenico namočim.



in jo naslednje jutro odcedim, ter presipam v kalilnik.


Naslednje jutro seme sperem z vodo, ter vodo odlijem oziroma odcedim.


Pšenica resnično hitro kali, saj so že po enem dnevu vidni majhni poganjki.




Postopek spiranja ponovim še naslednji dan.


Tretje jutro semena ponovno sperem.



zvečer pa pripravim slastno solato. Odlično se podajo tudi s kislo repo in fižolom.



Odlična zimska večerja!
Print Friendly and PDF

7 komentarjev:

  1. Prejšnji teden sem zaradi tebe in tvojega bloga si v knjižnici sposodila knjigo o kalčanju.

    In še vedno zbiram pogum. In tudi se še vedno odločam kaj sploh bi kalila.


    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Prični kar s semeni alfalfa, mungo fižol, leča, pšenica - to vse kali brez problema.

      Izbriši
  2. kislo repo skuhaš??
    lp, Polona

    OdgovoriIzbriši
  3. Ali lahko kalimo bio seme pšenice, ki se ga da dobiti pri ekoloških kmetih? Ali pa treba uporabit samo semena ki so namenjena za kaljenje? Kje pa drugače kupuješ semena za kaljenje?

    LP, Karmen

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Pozdravljena, tudi sama sem že kalila bio semena, tako da ni problem. Drugače pa sem kalila tudi mungo fižol in čičeriko, ki sem jih kupila v trgovini, ostala semena pa kupujem v Kaliji ali pa Merkurju na oddelku za semena. LP, Vanja

      Izbriši