četrtek, 4. december 2014

ODLIČEN POLNOZRNATI KRUH

Ponavadi pečem kruh v raznih naravnih oblikah. To so hlebec, štruca, žemljice, rogljički, ...
Tokrat pa sem se odločila, da ga ukalupim. Uporabila sem podolgovat ozek pekač in nastal je toastu podoben kruh. Z mnogimi semeni.

ODLIČEN POLNOZRNATI KRUH

Sestavine:

  • 30 dag gladke bele moke
  • 40 dag polnozrnate moke
  • 1 kocka svežega kvasa
  • žlička sladkorja
  • žlička soli
  • žlica olivnega olja
  • cca. 3 dc. vroče vode
  • skodelica semen - lanena, chia, bučna


Najprej sem v vroči vodi namočila semena, da so se fajn napila. Posebej dosti tekočine porabijo chia semena, ki tvorijo nekakšno gosto sluz.

Moko sem presejala v večjo skledo, na sredini naredila jamico, vanjo nadrobila kvas, ga posula s sladkorjem in jamico do vrha zalila z vročo vodo. Počakala sem cca. 10 minut, da je kvasec kipnil, nato sem dodala sol, olje in namočena semena. Pri uporabi namočenih semen, moramo biti posebej previdni z dodajanjem vode, saj se lahko kaj hitro zgodi, da postane testo premehko. Zato raje testo najprej nekoliko premešam in če se mi zdi, da je presuho, dodajam vodo po potrebi.

No, v glavnem, ko sem dodala vse sestavine, sem ugnetla testo, ga prekrila s kuhinjsko krpo in postavila v topel kotiček kuhinje, kjer je vzhajalo dobro uro. Nato sem testo ponovno pregnetla in ga enakomerno razporedila v ozek podolgovat prekač. 

Vklopila sem pečico (na 250 stopinj) in počakala, da se segreje. Nato sem vanjo postavila pekač z vzhajanim testom, ki sem ga predtem nekaj krat počez zarezala. Kruh sem pekla cca. 45 minut. 15 minut na temperaturi 250 stopinj, nato pa do konca na 200 stopinjah. 10 minut pred koncem peke, sem kruh zvrnila iz pekača, tako da je dobil lepo zlato-rjavo barvo.








Print Friendly and PDF

3 komentarji:

  1. Vaš kruh je vedno tako lep ... Kaj mislite, po vaših mnogih izkušnjah, da delam "narobe", ker mi tak kruh s semeni ne vzhaja tako lepo? Ponavadi je precej "zbit", pri vas pa je vedno videti tako lepo vzhajan. Hvala!!

    OdgovoriIzbriši
  2. Hm, težko je rečt. Mogoče imate preveč suho testo. Semena namreč "popijejo" ogromno vode, zato je bi jih bilo po pravem potrebno pred peko namočiti (vsaj pol ure). Poskusite, mogoče bo bolje!

    OdgovoriIzbriši