četrtek, 26. februar 2015

POGLEJ KAKO JE LEP!

V peki kruha sem že stara mačka, a pogled na njega in ta prijeten, dišeč vonj, me še vedno vsakokrat, ko je kruh spečen spravita v dobro voljo in povzročita omamno lakoto.

In kljub toooliko spečenim hlebcev in štruc, je še vedno vsak drugačen, vsak edinstven in vsak unikate. Domači kruh, namreč.

In še vedno trdim - ni ga čez dober domači kruh.


HLEBEC BELEGA KRUHA

Sestavine:

  • 700 g bele moke
  • 1 kocka svežega kvasa
  • žlička sladkorja
  • žlička soli
  • žlica olivnega olja
  • cca. 3 dcl vroče vode


Moko presejem v večjo skledo, vanjo naredim jamico, noter nadrobim kvas, ga posujem s sladkorjem in jamico do vrha zalijem z vročo vodo.

Počakam, da kvas kipne, nato dodam sol, olje in vodo, ter temeljito zmiksam vse sestavine. 

Posodo pokrijem s kuhinjsko krpo in počakam dobro uro, da naraste na dvakratno svojo količino. Nato maso ročno pregnetem, oblikujem hlebec, ga položim na pekač obložen s peki papirjem in ga prekrijem s krpo. 

Vklopim pečico (na 250 stopinj) in počakam, da se segreje, nato vanjo postavim pekač s kruhom, katerega trikrat prečno zarežem, da med peko ne poči.

Kruh pečem na 250-tih stopinjah 15 minut, nato pa na 200 stopinjah naslednjih 30 minut.

Pečenega postavim na kuhinjsko rešetko, počakam, da se ohladi in ga pospravim v vrečko.






Print Friendly and PDF

8 komentarjev: