četrtek, 26. februar 2015

POGLEJ KAKO JE LEP!

V peki kruha sem že stara mačka, a pogled na njega in ta prijeten, dišeč vonj, me še vedno vsakokrat, ko je kruh spečen spravita v dobro voljo in povzročita omamno lakoto.

In kljub toooliko spečenim hlebcev in štruc, je še vedno vsak drugačen, vsak edinstven in vsak unikate. Domači kruh, namreč.

In še vedno trdim - ni ga čez dober domači kruh.


HLEBEC BELEGA KRUHA

Sestavine:

  • 700 g bele moke
  • 1 kocka svežega kvasa
  • žlička sladkorja
  • žlička soli
  • žlica olivnega olja
  • cca. 3 dcl vroče vode


Moko presejem v večjo skledo, vanjo naredim jamico, noter nadrobim kvas, ga posujem s sladkorjem in jamico do vrha zalijem z vročo vodo.

Počakam, da kvas kipne, nato dodam sol, olje in vodo, ter temeljito zmiksam vse sestavine. 

Posodo pokrijem s kuhinjsko krpo in počakam dobro uro, da naraste na dvakratno svojo količino. Nato maso ročno pregnetem, oblikujem hlebec, ga položim na pekač obložen s peki papirjem in ga prekrijem s krpo. 

Vklopim pečico (na 250 stopinj) in počakam, da se segreje, nato vanjo postavim pekač s kruhom, katerega trikrat prečno zarežem, da med peko ne poči.

Kruh pečem na 250-tih stopinjah 15 minut, nato pa na 200 stopinjah naslednjih 30 minut.

Pečenega postavim na kuhinjsko rešetko, počakam, da se ohladi in ga pospravim v vrečko.






Print Friendly and PDF

7 komentarjev:

  1. Oo, Marička! Tale je pa za v izložbo! Pri kruhu se pozna, da vaja dela mojstra. In tale je res narejen z rokami prave mojstrice. Zelo všeč.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Eh, verjemi, da po tolikih letih peke kruha, še vedno kakšen izpade prav neestetski, samo tale pa je reeees ratal. Uživaj!

      Izbriši
  2. Ne samo lep, še seksi je.. :-)

    OdgovoriIzbriši
  3. Uuu, kakšen lepi kruhek!! Ta pa je za lušte delat :)

    OdgovoriIzbriši