RŽENE ŽEMLJICE Z LANENIMI SEMENI
Sestavine:
- 600 g ržena moka
- pest lanenih semen namočenih v vroči vodi
- vrečka suhega kvasa
- žlička sladkorja
- žlička soli
- malo olja
- cca. 1 dcl tekočega jogurta
- cca. 2 dcl vroče vode
Rženo moko odtehtam v skledo, vanjo naredim jamico, noter vsujem kvas, ga potrosim s sladkorjem in jamico zalijem z vročo vodo. Počakam cca. 10-15 minut, da kvas naraste, dodam semena, sol, olje, jogurt in vodo, ter zamesim gladko testo. Ker sem s pripravo testa za kruh uničila že 3 mikserje, sedaj kruh mesim izključno ročno. In kaj sem ugotovila? Da je kruh iz ročno mesene moke mnogo mnogo boljši, prav tako je tosto iz katerega oblikujem žemljice in kruhke mnogo bolj voljno in gladko. No, seveda pa se moram potruditi in mesiti vsaj 10-15 minut.
Skratka, ko je testo premeseno, ga razdelim na 8 enakih delov in iz njih oblikujem žemljice. Razporedim jih po pekaču obloženim s peki papirjem in jih pokrijem s kuhinjsko krpo. Vklopim pečico (na 200 stopinj) in počakam da se dobro segreje, nato vanjo postavim pekač.
Žemljice pečem cca. 35-40 minut na 200 stopinjah.
Ni komentarjev:
Objavite komentar