sreda, 15. junij 2016

ZAKAJ RADA PEČEM ŽEMLJICE?

Dobro vprašanje. Le zakaj rada pečem žemljice? A odgovor je sila preprost. Kadar nimam časa (in ponavadi ga nimam) so najhitreje gotove. Pri žemljicah si postopek nekoliko poenostavim in izpustim vzhajanje testa, a kljub temu nastanejo odlične dišeče mojstrovine.

RŽENE ŽEMLJICE Z LANENIMI SEMENI

Sestavine:

  • 600 g ržena moka
  • pest lanenih semen namočenih v vroči vodi
  • vrečka suhega kvasa
  • žlička sladkorja
  • žlička soli
  • malo olja
  • cca. 1 dcl tekočega jogurta
  • cca. 2 dcl vroče vode


Rženo moko odtehtam v skledo, vanjo naredim jamico, noter vsujem kvas, ga potrosim s sladkorjem in jamico zalijem z vročo vodo. Počakam cca. 10-15 minut, da kvas naraste, dodam semena, sol, olje, jogurt in vodo, ter zamesim gladko testo. Ker sem s pripravo testa za kruh uničila že 3 mikserje, sedaj kruh mesim izključno ročno. In kaj sem ugotovila? Da je kruh iz ročno mesene moke mnogo mnogo boljši, prav tako je tosto iz katerega oblikujem žemljice in kruhke mnogo bolj voljno in gladko. No, seveda pa se moram potruditi in mesiti vsaj 10-15 minut.

Skratka, ko je testo premeseno, ga razdelim na 8 enakih delov in iz njih oblikujem žemljice. Razporedim jih po pekaču obloženim s peki papirjem in jih pokrijem s kuhinjsko krpo. Vklopim pečico (na 200 stopinj) in počakam da se dobro segreje, nato vanjo postavim pekač. 
Žemljice pečem cca. 35-40 minut na 200 stopinjah.





Print Friendly and PDF

Ni komentarjev:

Objavite komentar