ponedeljek, 16. november 2009

ŠPORTNO Z BUČNIMI NJOKI

Način prehranjevanja igra pomembno vlogo pri doseganju športnih ciljev tako rekreativnih kot vrhunskih športnikov. Bistvenega pomena je prav vsakodnevna prehrana, saj z njo zgradimo čvrst prehranjevalni temelj.

Ekipa strokovnjakov pri svojem delu s športniki osnovno - vsakodnevno prehrano deli na 10 življenskih pravil:

1. Vrnite se na zemljo.

Za glavnino obrokov je potrebno izbirati čim manj predelano hrano, kar še posebej velja za ogljikove hidrate, ki naj bodo čim bližje naravnemu stanju. Nepredelana hrana na telo deluje bolje kot predelana.

2. Pogosto jejte mavrico.

Vitamini in rudnine, ki jih potrebuje naše telo se naravno nahajajo v hrani, še posebej v sadju in zelenjavi. Če jevo različno in zelo raznobarvno sadje in zelenjavo, bomo dobili hranila, ki jih potrebujemo za okrevanje, boljšo proizvodnjo energije in odpornost.

3. Čim manj nog, tem bolje.

Beljakovine so za športnika zelo pomembne, pri čemer je pomemban vrsta in količina. Pri vrsti beljakovin je bolje, da ima žival, ki te beljakovine proizvaja čim manj nog. Najboljše so ribe, puran in druga perutnina. Med mlečnimi izdelki so najboljši tisti iz posnetega mleka, pri rdečem mesu - pusta govedina in svinjina, ter meso živali, ki se hranijo samo s travo.

4. Jejte maščobe, ki vam nekaj vrnejo.

Maščobe naj bi telesu priskrbele 20 - 30% kalorij. Najboljše vsebujejo surovi orehi, semena, olivno olje, maslo oreščkov in masne ribe. Ne smemo pa pozabiti na esencialne maščobe, ki preprečujejo vnetja, vendar morajo zaradi svoje esencialne narave v telo prihajati s hrano.

5. Tri za dva.


Poskrbeti je potrebno za enakomerno prehranjevanje preko dneva, s čimer ohranjamo primerno energijsko raven - krvno glukozo, sitost in preprečujemo nihanje v razpoloženju in nenadne napade želje po hrani. Če vsake tri ure kombiniramo glavna tri hranila (OH, beljakovin in maščobe) se izognemo tudi lakoti.

6. Vsak dan zajtrkujte.

Reden vsakodnevni zajtrk je bistveno pomemben obrok. Le - ta da telesu prepotrebno energijo in nastavi presnovo, tako da pravilno deluje ves dan.

7. Dobro se prepojite s tekočino.

Dehidracija oz. izsušitev organizma poslabšuje dosežke. Cilj pitja med naprezanjem je, da preprečimo 2-odstotno izgubo telesne teže zaradi znojenja, kar privede do močne motnje elektrolitskega ravnovesja v telesu. Predvsem je potrebno poskrbeti, da je telo dobro prepojeno s tekočino pred pričetkom aktivnosti. O hidraciji je potrebno razmišljati kot o celodnevni nalogi. Priporočljivo je 30-60 ml tekočine na kg telesne teže na dan. Glavnina tekočine naj bo voda in drugi naravni nizko ali nekalorični napitki in 100 % sadni sokovi.

8. Ne vrzite treninga proč.

Zavedati se je potrebno, da je obrok po naprezanju bistvenega pomena za telo, saj okrepi učinek predhodne vadbe. Da bi optimizirali dobre strani opravljenega treninga je potrebno 45 min. po treningu zaužiti obrok, ki vsebuje beljakovine in ogljikove hidrate.

9. Pametno dopolnjujte svojo prehrano.

Dodatki naj dopolnjujejo prehrano športnika, vendar naj prevlada mišljenje "najprej hrana, potem dodatek". V določenih situacijah je potrebno osnovno dopolnjevanje prehrane. Predvsem tisti, ki ne jedo sadja in zelenjave morajo razmisliti o multivitaminskih dodatkih. O dodatkih naj razmišljajo tudi tisti z nepopolnimi obroki mastnih rib (ribje olje), kdor s hrano ne dobi kalcija.

10. Nazaj v kuhinjo!

Kdor želi v resnici optimizirati sestavo svojega telesa, doseči svoje cilje glede hranil in kalorij, ter preprosto jesti "čisteje" ne pozabite, da ste sami svoj najboljši zaveznik. Čim več hrane si boste pripravili sami, tem bolj boste obvladovali prehranjevanje svojega telesa.

V duhu teh desetih pravil, bodo našo večerjo sestavljali

BUČNI NJOKI

1 kg buče, sol, bela moka, 2 jajci

Bučno meso narežem na kocke. V slani vodi bučo kuham 20 minut, nato jo precedim in pretlačim. Na manjšem ognju bučni pire kuham še 10 minut, da izpari tekočina, nato vse skupaj dobro ohladim. K buči vmešam moko, jajca in sol, ter vse skupaj dobro pregnetem. K bučam dodam toliko moke, da se vse sestavine fajn sprimejo in da testo ni premehko. Nastati mora ena taka fajn kompaktna kepa. Nato vse skupaj postavim za minimalno eno uro v hladilnik. Kadar nastopijo problemi s časom testo naredim že en dan prej, ga zavijem v folijo ter prav tako postavim v hladilnik.

In kadar se lotim izdelave njokov, jih naredim kar na zalogo - za v zamrzovalnik.



Print Friendly and PDF

Ni komentarjev:

Objavite komentar