torek, 26. november 2013

PEČEM Z VENDELINO - SKUTIN ZAVITEK Z JABOLKI

A se je veseli december že začel? Očitno, kajti .... minuli vikend sem bila bolj zdoma kako doma. In ko sem malo bolje pogledala na svoj koledar, sem ugotovila, da so vikendi do konca leta že vsi zasedeni. Pa ne z zabavami, ampah vsemi ostalimi aktivnostmi - tekaške prireditve, plavalne tekme, srečanje s sošolkami in sošolci s faksa, gledališče, ....

A za dobro kuharijo se vedno najde čas:

SKUTIN ZAVITEK Z JABOLKI

Sestavine:

Vlečeno testo:

  • 40 dag moke (20 dag bele + 20 dag polnozrnate)
  • 1 žlica olja (olivnega)
  • 1 beljak (cela jajca)
  • 1 žlička soli
  • topla voda


Nadev:

  • 12 dag masla (brez masla)
  • 40 dag pretlačene skute
  • 2 dcl kisle smetane 
  • 3 jajca
  • 12 dag sladkorja
  • 8 dag drobtin
  • 1 kg jabolk
  • cimet po okusu


Zamesimo vlečeno testo, kar naredimo tako, da vse sestavine zmiksamo. Nato oblikujemo hlebček, ga premažemo z oljem, da se ne naredi kožica in ga pustimo na toplem počivati približno pol ure. Spočito testo razvlečemo in robove porežemo. 

Tole vlečenje testa meni nikakor ne gre od rok, zato ga le razvaljam. Pa je kar vredu. No, sestra Vendelina bi to sigurno bolje naredila, a za nas "rekreativne" kuharske mojstre je razvaljano testo čisto o.k. Saj, če bi me kdo naučil, kako se testo pravilno razvleče, bi to z veseljem poizkusila, a ..... za vse je še čas.

Z nadevom namažemo testo od obeh strani proti sredini. Na sredi pustimo nenamazan pas, ki ga samo pokapamo z maslom. Po skutinem nadevu potresemo naribana jabolka, po okusu sladkamo in odišavimo s cimetom. Testo z obeh strani zavijemo in štrukelj položimo na namazan pekač. Namažemo ga s smetano, mlekom ali jajcem in pečemo 50 minut pri 180-tih stopinjah. Malo ohlajen štrukelj narežemo in potresemo s sladkorjem.

Nadev:
Maslo stopimo, primešamo skuti, dodamo smetano, sol, rumenjake, drobtine, sladkor in nazadnje trd sneg.

Takole izgleda razvaljano testo.



Nadev.



Naribana jabolka - nesladkana in potresena s cimetom.


Nadev sem namazala na testo.



in ga potresla z jabolki.



Končni izdelek.




SLADICA JE ODLIČNA - OKUSNA IN SOČNA - KOT NAROČENA ZA JESENSKI LETNI ČAS!


Print Friendly and PDF

6 komentarjev:

  1. Zavitki so super. Ta tvoj s skuto, kislo smetano in jabolki še posebno.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Tudi mi obožujemo zavitke. Ampah stare mamo znajo to najboljše.

      Izbriši
  2. Zavitki(retaši) so stalnica moje kuhinje.Vlečeno testo razvlečem kar čez celo mizo,namažem z različnimi nadevi in spečem do hrustljavosti.Bom naslednjič probala še z dodatkom polnozrnate moke.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Super! Štrudli so res ena izmed boljših domačih sladic.

      Izbriši