četrtek, 7. november 2013

MAŠČOBNA PAST - 2. del

Odpornost na inzulin je povzročena s hitrim vnetjem, ki moti zavozlane sisteme signalizacije, ki so se tekom milijonov let razvijale med inzulinom in telesnimi celicami, ki vsebujejo inzulinske receptorje (skoraj vsaka celica v telesu). Brez povečanja tihega vnetja oseb, ki imajo genske predizpozicije za obstoj maščobnih pasti, običajno ne bi  pridobivale na telesni teži. V zadnjih tridesetih letih, še posebej v Ameriki, so aktivirani geni vseh oseb, ki so gensko nagnjeni k debelosti. Ravno zato zadnji podatki iz ZDA kažejo na to, da se je približno dve tretjini populacije stabiliziralo kot debelušna in predebela brez znakov nadaljnega trenutnega porasta, vendar pa brez znakov zmanjšanja v preteklih pet let. 

Obstoj in poznavanje genske maščobne pasti ne pojasnjuje samo vprašanje, zakaj pridobivamo na telesni teži, ampak tudi vprašanje zakaj je tako težko dolgoročno izgubiti odvečne kilograme. Enostavna logika bi nam govorila, da naj manj jemo in več telovadimo. A, če je vašo maščobno plast aktiviralo tiho vnetje, enostavna logika ne deluje več. Če jeste manj in telovadite več, boste na začetku vsekakor izgubljali na teži. Enako velja tudi za gensko vzgojene miši, ki zato hitreje pridobivajo na teži na istem standardnem režimu prehrane, po katerem se prehranjujejo tudi njihovi bližnji sorodniki, ki pa ohranjajo normalno telesno težo. Te gensko vzgojene miši lahko hranimo z manjšo količino hrane za miši in jih lahko tudi prisilimo, da več telovadijo, a se ne bo zgodilo nič presenetljivega. Zares bodo izgubile telesno težo, ko pa na njih naredimo obdukcijo, odkrijemo, da je velik del uskladiščene maščobe ostal nedotaknjen in da je glavnina izgube teže posledica kanibalizacije - načenjanja oz. izgube delov njihovih lastnih mišic in organov v iskanju nujne kemijske energije brez katere ne bi mogli preživeti. Enako velja za ljudi. Ravno zato shujševalne diete dolgoročno ne delujejo in se ljudje ponovno vračajo na straro telesno težo.

Če se ne znebite pravega povzročitelja tihega vnetja, ne boste nikoli mogli nadzorovati svojih genov, ki povzročajo debelost in ki to debelost vzdržujejo. Vaša prekomerna teža ni posladica pomanjkanja močne volje in pameti, ampak je posledica povečanja tihega vnetja, do katerega pripelje toksična maščoba. Vse dokler ne boste zmanjšali tihega vnetja, se boste borili s prekomerno telesno težo, ne glede na to, kako majhen bo vnos hrane in kako intenzivno boste telovadili.









Print Friendly and PDF

Ni komentarjev:

Objavite komentar