petek, 15. november 2013

NORI NA ČIČERIKO

Odkar smo pred dobrim letom dni odkrili čičeriko, jo imamo na krožniku skoraj vsaki dan. Predvsem v nakaljeni obliki in skuhano. Je odličnega, nekoliko sladkega okusa in fajn se jo da kombinirati k marsikateri pojedini. 

In zakaj je čičerika tako zdrava?
Če želimo meso nadomestiti s telesu in okolju bolj prijaznejšo alternativo, si postrežemo s čičeriko. Le-ta vsebuje veliko količino beljakovin brez nasičenih maščob in odvečnih kalorij. Vsebuje tudi vlaknine in ima nizek glikemični indeks, tako da zagotavlja dolgo sitost in energijo.
Pravijo, da hrana bogata z beljakovinami preprečuje bolezni srca in ožilja, pri čemer naj bi čičerika poskrbela tudi za znižanje holesterola. Vsebuje pa tudi folno kislino in magnezij.

ČIČERIKA V ZELENI SOLATI

Sestavine:

  • zelena solata
  • koruza
  • čičerika
  • bučno olje
  • kis 
  • sol


Solato očistim in operem, dodam nakaljeno in kuhano čičeriko in koruzo. Začinim s soljo, oljem in kisom, ter sestavine premešam. Mmmm, tekne!






Print Friendly and PDF

8 komentarjev:

  1. Tudi mi obožujemo nakaljeno in kuhano čičeriko. Moja je malo bolj nakaljena, kuham pa samo 10 min.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Ja, naša čičerika je tudi - kak` kdaj - včasih nekoliko bolj, včasih nekoliko manj nakaljena, odvisno od potreb. Kuham pa jo tudi cca. 10 minut. LP, Vanja

      Izbriši
  2. Jaz jo imam tudi zelo rada, pa se jo izogibam, ker me tako zelo napihuje. Tebe ne? Kakšna ideja, da ne bi? SEm jo že tudi lupila, ko mi je bilo rečeno, da napihuje olupek, pa ni bilo nič bolje:-(

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Hm, na ta problem pa še nismo naleteli. To pa res ni fajn.

      Izbriši
  3. Zakaj pa je boljša ali bolj zdrava nakaljena čičerika od nenakaljene?
    LP
    Maja

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. No, to, da je nakaljena čičerika bolj zdrava od nenakaljene nisem zapisala. Je pa res, da se nakaljenim semenom močno poveča hranilna vrednost, pri čemer se množijo vitamini in encimi, izboljša pa se prebavljivost maščob in beljakovin. Nenakaljena čičerika med drugim vsebuje tudi mnogo plinov, nakaljena pa bojda nekoliko manj. V nakaljenih semenih je več bioaktivnih snovi in encimov, spremeni se tudi razmerje rudnin.
      LP, Vanja

      Izbriši
  4. Obožujem čičeriko in je večkrat na mojem krožniku,ker mesa ne maram preveč.
    lp

    OdgovoriIzbriši
  5. Pri nas jo tudi obožujemo. Pripravljam jo v najrazličnejših oblikah. Je ena res hvaležna sestavina, na enostaven način lahko narediš super obrok.

    OdgovoriIzbriši