DVA DOMAČA HLEBČKA
Sestavine:
- 200 g ržene moke
- 200 g polnozrnate moke
- 400 g gladke moke
- lanena semena
- sončnična semena
- kocka kvasa
- žlička soli
- žlička olivnega olja
- cca. 3 dcl vroče vode
- žlička sladkorja
V skledo sem presejala moko, vanjo naredila jamico in noter nadrobila kvas. Posula sem ga s sladkorjem in jamico zalila s toplo vodo. Počakala sem dobrih 10 minut - kot naročeno, da sem v pralni stroj stlačila prvo rundo perila - nato pa dodala sol, olje, semena in vodo, ter vse sestavine temeljito zmiksala.
Nato sem posodo pokrila s kuhinjsko krpo in jo postavila v topel kot za dobro uro. Med tem časom sem letala gor in dol po hiši, .... ja pozna se, če te en krepko podaljšani vikend ni doma - koliko vsega se nabere, koliko vsega je potrebno pospraviti in postaviti ponovno na svoje mesto. Eh, a kaj bi, bolje je en vikend uživati in drugega delati, kakor pa sploh ne uživati.
Skratka. Po dobri uri, sem testo razdelila na dva dela in oblikovala dve podolgovati štručki.
Zložila sem jih na pekač obložen s peki papirjem in vsako štruco 5x povprek zarezala.
Nato sem vklopila pečico - na 250 stopinj, kruhke pokrila s kuhinjsko krpo in počakala, da se pečica dobro segreje.
Pekač je romal v segreto pečico in ostal notri dobrih 45 minut. Pečene kruhke sem postavila na rešetko in počakala, da se ohladijo.
Ja, ja, to sem hotela naredit, a ni minilo 5 minut, ko so se plavalci prikazali na vratih. Vau, kakšen tajming, kakšna usklajenost - in že sta mljaskala.
Saj je tudi pri nas tako,da se skoraj vroči pojejo.
OdgovoriIzbrišiČe pa je tako dober - vroč kruh.
Izbriši