ponedeljek, 6. junij 2011

Z DODATKOM RUKOLE

Že pred časom je prijateljica rekla, da je enkrat v neki trgovini kupila kruh z rukolo.... Kljub temu, da sem v kruh zamešala že marsikaj, se tega reeees do sedaj še nisem spomnila. In tako, se je rodila nova kruhasta mešanica.

MEŠANI RŽENI KRUH Z RUKOLO IN SEMENI
30 dag ržene moke, 20 dag enotne moke, pest različnih semen, pest zmletih listov sveže rukole, kocka kvasa, žlička sladkorja, žlička soli, žlička olja, topla voda

Moko presejem v skledo, vanjo naredim jamico, noter nadrobim kvas, ga posujem z žličko sladkorja in zalijem z mlačno vodo. Ko kvasec kipne, dodam zmleto ali na drobno sesekljano rukolo, semena, sol, olje in vodo.

 Sestavine zmiksam, testo pokrijem s kuhinjsko krpo in ga pustim, da vzhaja. Ržena mešanica lahko vzhaja dlje kot eno uro, ker je ta moka težka in ne kipne tako hitro. Ko testo naraste na dvakratno količino, ga temeljito pregnetem, oblikujem kruh, ga položim na pekač obloženi s peki papirje, ga pokrijem s kuhinjsko krpo in pustim kakšnih 20 minut, da ponovno malo kipne. Medtem časom segrejem pečico. Na 250 stopinj.
 Kruhek pečem približno eno uro. Seveda ne ves čas na 250 stopinj. Po pol ure temperaturo znižam na 200 stopinj. Pečeni kruh odložim na kovinsko mrežico in počakam, da se ohladi.

Ojoj, toda tale kruh ima tokrat napako. Kakšno? Pred peko sem ga pozabila zarezati, zato je počil. Se lepo vidi na spodnji slikici. Ja, pred preko je potrebno kruh večkrat preluknjati ali nekaj krat zarezati, da med peko ne poči.
 Prav okusen je tale kruh z svežo rukolo!

Print Friendly and PDF

Ni komentarjev:

Objavite komentar