sreda, 15. junij 2011

NAMIG ZA ZAJTRK

Polnozrnati kruh se uvršča med najbolj zdrave vrste kruha, saj ima v primerjavi z belim več hranljivih snovi, beljakovin, vitaminov in mineralov.

Pravi polnozrnati kruh oziroma kruh iz polnozrnate moke lahko prepoznamo po nekaj bistvenih značilnostih:
Teža. Kruh je bistveno težji od običajnega kruha iz prečiščene bele moke.
Struktura. Sredica je kompaktna, brez velikih lukenj in trša od sredice belega kruha.
Tip moke. Polnozrnata moka ima oznako 850 ali več.
Občutek sitosti. Kruh iz polnozrnate moke je bistveno nasitnejši.

DOMAČI POLNOZRNATI KRUH
30 dag ržene moke, 20 dag enotne moke, mešanica različnih semen, kozarec navadnega jogurta, kocka kvasa, žlička soli, žlička sladkorja, žlička olja, topla voda

Moko presejem v skledo, vanjo naredim jamico, v njo položim kocko kvasa, jo posujem z žličko sladkorja in zalijem z mlačno vodo.
 Ko kvasec kipne, dodam različna semena.
 Sestavine prelijem z jogurtom, dodam vodo, sol in olje, ter zmiksam gladko testo.
 Skledo pokrijem z kuhinjsko krpo, ter pustim minimalno eno uri, da vzhaja. Nato testo ponovno pregnetem - ročno, ter oblikujem štruco kruha. Položim jo na pekač obložen s peki papirjem, vanjo nekajkrat poševno zarežem, pokrijem s kuhinjsko krpo, ter ponovno počakam, da štruca na pladnju nekoliko vzhaja.
 Med tem časom temeljito segrejem pečico - na 250 stopinj, v katero nato postavim pekač s kruhom. Pečem ga približno eno uro. Kako? Prve pol ure na 250 stopinjah, nato pa na 200.
DOBRO JUTRO Z REZINO SVEŽEGA DOMAČEGA  KRUHA!
Print Friendly and PDF

2 komentarja:

  1. Vsaka ti čast, da si zjutraj sama spečeš kruh. Kdaj vstajaš, da vse to opraviš je pa že drugo poglavje!:)

    OdgovoriIzbriši
  2. Brez skrbi! Kljub temu, da vstajam kar zgodaj, je tale kruh svež - večerni.

    OdgovoriIzbriši