petek, 17. junij 2011

TEČEM IN PEČEM

Tečete? Migate? Se gibate?

Moj plan je danes narekoval tempo tek. 7 km. Sliši se malo in tudi je, a je zato težko. Tek do "daske". A kaj je najboljše pri takšnem teku? Počutje po njem je fantastično. Mene takšen tek prav spočije. Ja, točno tako. Že nekaj časa ugotavljam, da je zdravilo za utrujenost, ki jo po devetih urah gledanja v računalnik prineseš domov "totalni raztur". Tek na ful. Kratek a hiter kolikor se da. Ne pomaga ne raztek, ne počasen tek, pri katerem se vlečem kot megla in se mi zdi da nikamor ne pridem, ne... pomaga točno takšen težek in hiter tek. Saj na začetku je res težko, pa se ti zdi, da ne gre. A gre. Pa še kako gre. Malo se prisiliš, potem pa telo "zalaufa" kar samo od sebe. In na koncu je fajn. In ko je konce je še bolj fajn. Prav super.

A medtem, ko sem se jaz podila po cesti gor in dol, je v kuhinji v miru počivalo testo za današnji kruhek.

OVSENI KRUH IZ SORŽIČNE MOKE
40 dag soržične moke, 10 dag ovsenih kosmičev, 5 dag sončničnih semen, kocka kvasa, žlička soli, žlička sladkorja, žlička olja, mlačna voda

Moko natrosim v skledo in v jamici kipnem kocko kvasa. Kako že? V jamico nadrobim kvas, ga posujem z žličko sladkorja in prelijem z toplo vodo. Na voljo ima 5 do 8 minut časa, da kipne.

 Nato dodam ovsene kosmiče, bučna semena, sol in olje. Dolijem vodo - toplo, ter sestavine zmiksam.


 Kepo zmiksanega testa pokrijem s kuhinjsko krpo. Med tem, ko nekje v okolici krepko vrtim svoje podplate in zraven fajn švicam tole pokrito testo naraste na dvojno količino.
 Ponovno ga pregnetem, razrežem na tri dele, pri čemer se trudim, da so približno enake velikosti, ter zvijem takšne veeeelike svaljke.
 Položim jih v pekač. No, ker moramo pri nas zadovoljiti več različnih okusov, so v pekač položeni 2 x 3-je svaljki. Iz svetle in temne moke.
 Med tem ko imajo svalji še eno priložnost, da se nekoliko razbohotijo, segrejem pečico.
 Kruhke pečem približno eno uro. Nato jih položim na mrežico in počakam, da se ohladijo. V kolikor ne navalimo že navroče.


Print Friendly and PDF

Ni komentarjev:

Objavite komentar