petek, 16. december 2011

DIŠEČI IN TOPLI DECEMBERSKI VEČERI

December je čas, ko se po hišah že na daleč diši po božični peki. Me smo peko božičnih keksov združile v druženje na "gospodinjskem maratonu", kaj več dvomim, da mi bo uspelo. A po svežem kruhu še vedno zadiši vsak drugi ali tretji večer.

Tokrat sem namešala slasten kruhec z ovsenimi kosmiči in kurkumo. Ta rumena začimba se s pridom uporablja tudi va naravnem zdravilstvu. To sem našla s spletu:

»Indijski žafran«, »rumeni ingver« ali »kitajske korenine« – tako raznolika in zavajajoča so različna poimenovanja kurkume, ki obstajajo že, odkar ljudje poznajo to rumeno začimbo. Izvira iz Južne Azije, a so vsaj informacije o njej že v starem veku prišle v Evropo. Tako je grški zdravnik Dioskorid v 1. stoletju pr. n. št. pisal o kurkumi in ugotovil, da naj bi zaradi nje iz maternega znamenja izpadale dlake. Ta rumena začimba se je zares razširila šele v srednjem veku s pomočjo Arabcev, ki z njo niso barvali le oblačil, kot je bilo običajno v Indiji, temveč so jo uporabljali tudi za začinjanje in obarvanje jedi. Vsekakor so se zavedali tudi zdravilnih učinkov kurkume, ki so jo zaradi podobne barve imenovali tudi žafran. Danes s kurkumo le še redko barvajo oblačila, a njen okus cenijo po vsem svetu.

Zaradi rumene barve, ki jo kurkuma da vsaki jedi, ta začimba izboljšuje razpoloženje. V zdravilstvu je zelo cenjena predvsem kot sredstvo za jetra in žolč, saj pospešuje izločanje žolča in tako pomaga pri prebavnih težavah. Poleg tega ne povečuje le teka, temveč očisti tudi telo.

KRUH Z OVSENIMI KOSMIČI IN KURKUMO

Sestavine:
  • 60 dag bele moke
  • 10 dag ovsenih kosmičev
  • pest bučnih semen
  • žlica kurkume
  • kocka kvasa
  • žlička soli
  • žlička sladkorja
  • žlička olivnega olja
  • 1 dcl jogurta
  • cca. 2 dcl tople vode
V moko nadrobim kvas, ga posujem z žličko slakorja in zalijem s toplo vodo. Počakam, da kipne.



Dodam bučna semena in kurkumo, sol, olje, jogurt in vodo.



Sestavine zmiksam, skledo pokrijem s kuhinjsko krpo in počakam dobro uro, da testo naraste.



Vzhajano testo ponovno pregnetem, vklopim pečico, oblikujem štruce kruha, počakam 20 minut, da se pečica fajn segreje in poskrbim, da doma prijetno zadiši.


DIŠI


DIŠI


MAMLJIVO DIŠI!


Print Friendly and PDF

Ni komentarjev:

Objavite komentar