sreda, 21. december 2011

SONČEV OBRAT

Popoldanski skok na Pohorje do dobra zbistri glavo in neredi veliko luknjo v želodcu. Joj, kako se pozna, da so dnevi takooo kratki. Od popoldneva ne ostane praktično nič. Vsaj od mojega ne. Če se zelo, zelo podvizam, mi preostane kakšne tričetrt ure svetlega dne. Ostalo je tema in noč. Ja, saj danes je najkrajši dan v letu. Zimski solsticij ali sončev obrat ali tudi zimski kres. Najkrajši dan traja pri nas le osem ur. To pa je res malo.


 

 

Ko je luknja v želodcu velika, se priležejo takšne doma narejene tortilje:

DOMAČE TORTILJE

Sestavine:
  • 400 g moke
  • 2 dcl mlačne vode
  • ščepec soli
  • 1/3 čajne žličke sladkorja
  • 1/2 pecilnega praška
  • 1 žlica olja

Moko presejem v posodo. Na sredini naredim jamico in vanjo dodam vse zgoraj navedene sestavine. Testo zmiksam in na koncu še ročno pregnetem, ter ga pustim kakšnih 20 minut počivati. Nato ga razdelim na enakomerne manjše dele, približne velikosti jajca.

Vsak del posebej razvaljam do končne debeline približno 1 - 2 mm. Ko so vse tortilje razvaljane, postavim na štedilnik teflonsko ponev, jo pošteno segrejem, ter pričnem s peko. Tortilje se pečejo brez olja. Tortiljo na vsaki strani na hitro popečem, jo odstavim na krožnik, ter prekrijem z vlažno krpo, da se ne strdi.
 

 

 

Kaj smo dali neter? Čisto različno. Midva s Sašotom sva jih napolnila z kislo repo in fižolom, otroci pa s klobasami, sirom in salato.




Print Friendly and PDF

Ni komentarjev:

Objavite komentar