sobota, 31. oktober 2009

KROMPIR IZ CVETLIČNEGA KORITA

Pridelke z domačega vrta sem tako rekoč pospravila, ostale so mi le še korita na okenskih policah in balkonih.


In glej ga zlomka. Pri čiščenju korit sem naletela na gomolje rahlo vijoličaste barve – pač ene rastline, ki sem jo letos dodala v korita k pelargonijam. Še to nisem vedela kako se imenuje. Le kaj so ti gomolji? Po kratkem brskanju po internetu so se moji možgani ponovno opremili s kopico novih in zanimivih podatkov. In sicer:

Sladki krompir ali Ipomoea batatas je v zadnjih letih ena izmed opaznejših rastlin na naših balkonih. Veliki, različno obarvani (belo, rumeno, oranžno, rdeče ali vijoličasto ) gomolji so užitni in se razvijejo tudi na omejenem prostoru – v koritih.


Rastlina je oddaljeni sorodnik krompirja, ki ga gojimo v Sloveniji in je doma v toplejših predelih Amerike, od koder so jo v 16. stoletju prinesli v Evropo.

Gomolj sladkega krompirja vsebuje 70% vode, 1,5% beljakovin, 0,5% maščob, 25% škroba, 8% sladkorja - navadni krompir manj kot 1%, bogat je tudi z vitamini in rudninskimi snovmi. Zaradi vsega tega je postal pomembna hrana v nekaterih državah, kjer ga gojijo na poljih, tako kot pri nas običajen krompir.

V Evropi ga je največ v Franciji in Veliki Britaniji, razširjen pa je tudi v njenih bivših kolonijah.

Zdravju koristen
Sladki krompir sodi med najbolj hranljive vrste zelenjave, saj je odličen vir vitamina A (v obliki beta karotena), vitamina C in B6, mangana, vlaknin, železa in kalija.
Gomolji sladkega krompirja vsebujejo veliko proteinov, ki so bogat vir antioksidantov. Kljub imenu je primeren za diabetike, saj pomaga stabilizirati krvni sladkor.

Priprava
Sladki krompir se najpogosteje pripravi v pečici ali na žaru, lahko pa ga uporabimo kot dodatek k jedem, na primer rižotam ali testeninam. Zaradi sladko-kislega okusa se najbolj poda pikantnim jedem. Kuhanega lahko uporabio za pite ali piškote. Gomolje pa lahko zavijemo tudi v folijo in pečemo na žerjavici.



SLADKI KROMPIR V SOLATI S PIŠČANČJIM MESOM

sladki krompir, piščančji file, čebula, paprika, paradižnik, rukola, peteršilj, začimbe - sol, poper, čili, curry, olje, kis

Sladki krompir skuhamo (20-25 min) in narežemo na lističe.Meso prav tako narežemo na lističe, solimo, popramo in potresemo s curry-jem, ter ga popražimo. Čebulo, papriko in paradižnik narežemo. Vse sestavine zmešamo, dodamo sesekljan peteršil in rukolo, začinimo in postrežemo.


Dober tek!
Print Friendly and PDF

12 komentarjev:

  1. Oj, draga Vanja.
    Super, da sem te našla :)
    Pa imam takoj eno prošnjo. Priporočam se za zgornjo slikco. Takoooo bi pasala v mojo novo knjigo.
    Drži se!

    OdgovoriIzbriši
  2. Z največjim veseljem bom prispevala svoj košček v novi knjigi. Itak so vedno vse ful lepe. LP.

    OdgovoriIzbriši
  3. Ful dobra objava. :)

    OdgovoriIzbriši
  4. Ful hvala za tole objavo.

    OdgovoriIzbriši
  5. Se vec takih objav, prosim!

    OdgovoriIzbriši
  6. Skrbnik spletnega dnevnika je odstranil ta komentar.

    OdgovoriIzbriši
  7. Ful hvala za tole objavico.

    OdgovoriIzbriši
  8. Meni je sladki krompir oziroma batata bolj okusen in bolj dober kot navaden krompir. Če bi posadili vsaj 1 hektar sladkega krompirja na njivi bi zaslužili vsaj 100.000 evrov. Tako dobro bi se dalo zaslužiti z sladkim krompirjem.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Vau, to pa je biznis. Le zakaj se tega noben ne loti?

      Izbriši
    2. Ker so slovenski kmetje tako neiznajdljivi. Raje imajo to s česar se slabo zasluži. Raje gojijo svinje in za 200 kg svinjo dobiš 150 evrov. Vendar koliko pa si vložil v zemljo moraš imeti traktor in kmetijske stroje. In prej, ko dobiš ta denar vrnjen mine veliko let. Potem pa jamrajo, da nimajo dohodka. Tako je to.

      Izbriši