četrtek, 4. februar 2010

KALČKI PŠENICE

Različne vrste pšenic največkrat najdemo v raznoraznih oblikah kruha in peciva. Navadna pšenica kali zelo preprosto, kar pomeni, da je dovolj dva do tri dni kaljenja za razmeroma mehko in sladko nakaljeno zrnje. Po daljšem kaljenju postane aroma nekoliko travnata, seme pa trše.

Nakaljena pšenica vsebuje bogat vir rudnin, encimov in vitaminov, škrob razgrajen na enostavnejše sladkorje, ter vlaknine. Nakaljena pšenica je odlična za prebavo, zdravo srce in ožilje in ima splošni krepčilni učinek.

Priprava
Čas namakanja: 8 do 12 ur
Spiranje: dvakrat dnevno
Čas kaljenja: dva do tri dni

Nakaljena zrna hranimo v zaprti posodi v haldilniku, kjer pa kljub mrazu še rastejo. Zato je priporočljivo, da jih pojemo v dveh do treh dneh. Nakaljeno pšenico jemo surovo, saj je dovolj mehka, da ne potrebuje kuhanja.


PŠENIČNI KALČKI V FIŽOLOVI SALATI
kalčki pšenice, čebula, fižol, sol, poper, bučno olje, kis
Ker je osova te salate fižol, je fajn uporabiti kvaliteten suh fižol, ga čez noč namočiti in nato skuhati. Ker pa se včasih vse tako hitro odvija, ne preostane drugega, kakor vzeti konzervo fižola, jo odpreti, fajn splahniti in vsebino vsuti v skledo. Sama sem tokrat uporabila slednje. Fižolu iz konzerve sem dodala nakaljena semena pšenice, čebulo in začimbe. Solato veeeedno izdatno prelijem z bučnim oljem, ter dodam kis.
Sočna večerja je končana!



Print Friendly and PDF

1 komentar: