Kruh pečem redno. Skoraj vsaki drugi dan. Čez teden so to bolj "hitri" kruhi, čez vikend pa nekoliko bolj zahtevni. Takrat si vzamem čas za dodatke in različne okuse, hkrati pa povečam dozo. Pečem dvojno maso.
V eno skledo zamesim testo za beli kruh, v drugo pa.....kar mi pade na pamet. Tokrat je notri masa za polnozrnati kruh.
V eno skledo zamesim testo za beli kruh, v drugo pa.....kar mi pade na pamet. Tokrat je notri masa za polnozrnati kruh.
POLNOZRNATI KRUH
40 dag ržene moke, 30 dag enotne moke tip 800, kvas, žlička sladkorja, voda, žlička soli, par kapljic olja, razna semena, kumina in janež
Moko presejem v skledo, naredim jamico, zdrobim vanjo kvas, posujem z žličko sladkorja, ter zalijem z mlačno vodo. Pustim cca. 5 minut. Za tem dodam žličko soli, mleto kumino, janež, malo olja in vodo. Sestavine fajn zmiksam in nato še ročno pregnetem. Prekrijem s platneno sarvietko in postavim na toplo, da vzhaja. Po približno eni uri testo ponovno zmesim in še enkrat pustim, da vzhaja. Po eni uri oblikujem štruce kruha, jih pložim na pekač, ter pokrite pustim še 15 minut, da vzhajajo. Medtem segrejem pečiso na 250 stopinj. V segreto pečico položim pekač in pečem 30 minut na 250 stopinj in naslednjih 30 minut na 200 stopinj. Ko je kruh pečen, ga odložim na rešetko, da se ohladi.
Uporabljam moko iz mlina. Je dosti bolj fina kakor ona kupljena. Barva kruha je popolnoma drugačna iz tiste moke, ki je iz mlina. Lepša. Bolj kruhasta.
Draga Vanja.
OdgovoriIzbrišiSvetujem, da čiiimprej postaneš samostojna mlinarica.
O tem, kaj se dogaja z moko, ko stoji, verjetno ni treba izgubljati besed, kajne.
Sicer pa - pridna si, pridna, kot le kaj :)
Kar tako naprej!!
Pozdravček iz Podvina, kjer ravnokar diši sveže pečen kamutov kruh s ovsenimi kosmiči in semeni.
Včasih imam res občutek, da se nam dom spreminja v pekarno!
OdgovoriIzbrišiDober tek!