četrtek, 8. april 2010

NAUČIMO SE MIGATI


Znova in znova ugotavljam, da se počutim neskončno bolje, če se zmigam - grem teč ali kolesarit. Včasih se mi po teku zdi, da bi lahko premikala celo gore. Že ura teka mi ponudi priložnost, da zbistrim glavo, ponovno pretehtam dnevne odločitve in organiziram svoje misli. Lahko začnem teči brez navdiha, brez volje in utrujena, vendar sem po koncu vedno takoo polna energije in novih idej. Spočita in vesela.

Marsikdo ve, da preveč stresa škodi zdravju in počutju nasploh, zato res nebi smelo biti nikomur in nikdar težko poiskati dovolj navdiha, si natakniti tekaške copate in se odpraviti v naravo.

Le zakaj me miganje tako privlači? Poznam pet dobrih razlogov:

Biološki – tek zmanjša proizvajanje stresnih hormonov, s tem, ko poveča proizvodnjo hormona sreče – endorfina, kar pomeni, da postanem boljše volje – počutim se bajno.

Sproščeno stanje duha – tek v naravi, med drevesi, rožicami, pojočimi ptički,… sprosti duha in me dobesedno začara.

Imunost – z rednim gibanjem lhko zgradim neke vrste odpornost na stres, s čimer postanejo negativni dogodki in situacije mnogo bolj obvladljivi in enostavnejši.

Za zdravje – obstaja cel kup negativnih dogodkov, ki povzročijo stresne situacije. Pravijo, da lahko preveč stresa moti telesno ravnotežje in povzroča simptome, kot so glavobol, bolečine v želodcu, napade panike in zvišan krvni tlak. Marsikje je možno prebrati tudi, da je stres mnogokrat povezan tudi z boleznimi srca in rakom.

Fizično počutje – največja prednost gibanja so zame prav fizične koristi. Če pogledam resnici v oči: več se gibam, bolje se počutim in bolj sem zadovoljna sama s seboj. V želji, po ohranitvi dobrega počutja in lepe postave, telo samo kliče tudi po bolj zdravi prehrani.

Skratka: biti v formi nam vliva samozaupanje, koristi zdravju in izboljša počutje!!



Print Friendly and PDF

2 komentarja:

  1. Zdaj vidim, da potrebujem samo gibanje.
    Ravno včeraj. Pridem iz službe - nejevoljna, utrujena, razdražena-
    poberem otroke po šolah in jih zvozim domov.
    Potem kuham, perem, likam... Včeraj sem na hitro skočila celo v vrt, da sem posejala solato. Zvečer spet kuhanje za drugi dan.
    Res ne morem biti dobre volje, ker se to ponavlja iz dneva v dan. Takim dnevom pravim: izgubljen dan.
    Res pa je, da že cel mesec kašljam in kiham in ni nič boljše...
    Evo, začela bom delati nekaj zase.
    Podala sem bom na sveži zrak, kjub vsem gospodinjskim opravilom.
    Naj za delo primejo tudi drugi.....
    Lep pozdravček iz Gorenjske!
    M.

    OdgovoriIzbriši
  2. Točno tako kot ste rekli. Naredite nekaj zase. Zadostuje že par ur na teden in počutili se boste kot prerojeni.

    Pa ne se bat. Kuhanje, likanje in pospravaljanje nebo nikamor pobegnilo. Le z taaaakšno lahkoto boste vse postorili, ker boste zadovoljni, ker ste si odtrgali tudi nekaj kratkih uric za sebe.

    Potrudite se, nebo vam žal!!

    OdgovoriIzbriši