sreda, 14. april 2010

RIŽOTA S ŠPARGLJI

Spomladi, ko na primorskem in v dalmaciji začno brsteti sredozemski hrasti, cveteti brnistre, poganjati divji koromač, regrat in melisnice, med značilnim nizkim rastjem iz robid, šopov ostre in visoke trave sramežljivo pokukajo na dan temno zelene mladice divjih špargljev.

Že od nekdaj veljajo za delikateso in hkrati za zelo zdravo živilo. Mi jih uživamo tudi na takšen način:

RIŽOTA IZ DIVJIH ŠPARGLJEV
piščančji file, čebula, česen, šparglji, grah, riž, olivno olje, sol, poper, voda, parmezan

Čebulo narežem in jo prepražim na olivnem olju. Dodam na koščke narezano meso piščančjih prsi in ga hkrati s čebulo pražim dodatnih par minut. Dodam narezane šparglje, grah in česen, ter vse sestavine še dodatno prepražim. Zalijem z malo vode (toliko, da se ne prismodi), solim in popram. Medtem, ko se omaka kuha, posebej pripravim riž. V veliko lonec natočim vodo, jo solim in zavrejem. Dodam riž in ga kuham tako dolgo, da je še al-dente. Ko je riž kuhan ga odcedim in ustrezno količino primešam špargljevi omaki.

Jed potresem z naribanim parmezanom in postrežem.


Print Friendly and PDF

1 komentar: