četrtek, 21. oktober 2010

MAZIVO ZA TELO

Za tekača je voda še pomembnejša od hrane. Človeško telo vsebuje 70% vode, ki jo s potenjem, dihanjem in iztrebljanjem ves čas izbublja. Potenje je naravni telesni hladilni sistem: ko se telo z vadbo ogreje, se začnemo bolj potiti. Da ohranjamo ravnovesje tekočin moramo piti dovolj, da nadomestimo tekočino, ki smo jo pri potenju izbubili.


Med drugim voda iz telesa tudi čisti toksine, pomaga prebavljati hrano in jo spraviti v takšno obliko, da se lahko premika po žilah.


Težko popijemo preveč vode. Na splošno velja, da je pametno ustvariti zalogo tekočine že pred vadbo, piti med vadbo in tudi po njej.


...in kako se kdaj pa kdaj po teku prileže kozarec piva! Vendar alkohol deluje diuretično in iz že tako žejnega telesa odvaja vodo.


Seveda voda ni edini vir tekočine na katerega bi morali prisegati. Večina pijač, ki jih spijemo preko dneva, bo zadovoljila telesne potrebe po tekočini. Razen kave, ki tako kot alkohol deluje diuretično, če pa jo pijemo s smetano in sladkorjem se spremeni v precej nezdrav napitek. Tudi sadni sokovi so vredu, pri čemer je fajn če se izogibamo presladkih pijač, ker preveč sladkorja v prebavnem sistemu odtegne vodo mišicam.


Tukaj so še športni napitki. Nekateri pomagajo nadomestiti elektrolite, kot so sol in kalij, drugi pa ogljikove hidrate in sladkorje, ki jih telo potrebuje med dolgotrajnim tekom, nekateri pa oboje.




Print Friendly and PDF

Ni komentarjev:

Objavite komentar