ponedeljek, 25. oktober 2010

KO ZMANJKA SEMEN

Se mi zdi, da smo ob vseh teh naših kruhcih že kar malo razvajeni. Razen pri tistih snežno belih in mlečnih variacijah mora, enostavno mora noter nekaj plavat. Nekaj mora popestrit vso zadevo. Da občutiš drobna zrnca, ko se ti slastni kruhek topi v ustih.

In je hudič, ko zmanjka semen. Ampah doma se vedno kaj najde. Sploh v tem letnem času, ko so v kleti še buče, pa na vrtu korenček in orehi so tudi že pobrani in oluščeni, pa še kaj bi se našlo.

A danes sem se odločila, da kruheku dodam malo bučk in korenček za barvo:

MEŠANI RŽENI KRUH Z NARIBANO BUČO IN KORENČKOM
20 dag enotne moke, 40 dag ržene moke, kocka svežega kvasa, žlička sladkorja, topla voda, naribana buča, dva naribana korenčka, žlička soli, malo olja

V skledo presejem moko, vanjo naredim jamico, v njo nadrobim sveži kvas, ga posujem z žličko sladkorja in do vrha jamice natočim vodo.

Počakam kakšnih 10 minut, da kvasec kipne.

Medtem očistim manjši kos bučke in dva korenčka, ter vse sestavine naribam.

Nekoliko kipjenemu kvascu dodam žličko soli, malo olja in naribane dodatke.

Zalijem s toplo vodo in zmiksam.


Pri svežih dodatkih (bučke, korenje) je potrebno testu dodati nekoliko manj vode. Opa, sem že pretiravala. Testo je nekoliko premehko, a ga bom vseeno pustila takšnega kot je. Z moko sem ga dodatno posula, ko je kipnilo in ko sem ga ponovno pregnetla.

Ko testo kipne, ga ponovno fajn pregnetem in poljubno oblikujem kruh. Položim ga v pekač, pokrijem s suho krpo, ter počakam dodatnih 20 minut, da ponovno nekoliko naraste.

Pekač postavim v pečico segreto na 250 stopinj in pečem kakšne pol ure pri navedeni temperaturi, naslednje pol ure pa na 200 stopinjah.

Print Friendly and PDF

Ni komentarjev:

Objavite komentar