četrtek, 2. december 2010

KAKO HVALEŽNA VRTNINA

O ja, seveda še kuham in pečem. Redno in raznoliko, le da me je nedavni sneg takooo prevzel,...

In ko sem se danes ubadala z večnim, vsakodnevnim, vedno enakim vprašanjem - le kaj skuhati? - so me misli ponovno pripeljale do buče. To pa je ena res hvaležna vrtnina. Koliko raznolikih okusov lahko z njeno pomočjo ustvarimo in koliko sem jih dejansko ustvarila. Iz ene buče! Od štrudla, pite, pa vse do tega zanimivega obroka.

In ponovno je moralo biti dobro, pa ne vsaki dan isto in kar je najbolj zahtevno - skuhano je moralo biti danes za jutri.

Tole je nastalo:


BUČNA OMAKA Z GORGONZOLO
žlička olja, čebula, 2 stroka česna, žlička narezanega žajblja, 1/2 žličke zmletih feferonov (po želji) 1/4 žličke muškatnega oreška, buča, 1/4 kozarčka goste smetane, 1 gorgonzola, sol in poper po okusu, žajbelj za dekoracijo

1. Čebulo narežem na kolobarje in jo prepražim na olivnem olju.





2. Dodam sesekljan česen, žajbelj, feferone in muškatni orešek, ter na kratko prepražim skupaj s čebulo.






3. Dodam na koščke narezano bučo, smetano, gorgonzolo, sol in poper in sestavine fajn premešam.




4. Pokrijem posodo in omako kuham približno 20 minut.

5. Med tem časom skuham njoke ali testenine, razen..... Ja, razen, če kuham danes za jutri. V tem primeru skrbna gospodinja naredi goro domačih njokov, jih pridno zloži na pladenj, pokrije s folijo in postavi v hladilnik.






6. Omako prelijem po testeninah, okrasim z žajbljevimi lističi in postrežem



Print Friendly and PDF

1 komentar: