četrtek, 9. december 2010

ZA DIŠEČI VEČER IN SLASTNO JUTRO

Mmmm, kako prijetno je, ko zvečer zadiši po sveže pečenem kruhu. In zjutraj navsezgodaj - rezina domačega kruh. Za mene je oni z doma narejenimi ovsenimi kosmiči, z rženo moko in semeni.

OVSENO RŽENI DOMAČI KRUH
10 dag ovsenih kosmičev, 30 dag ržene moke, 20 dag enotne moke, žlička soli, kocka kvasa, žlička sladkorja, žlička olja, voda

Oves vsujem v kosmičnik, ter se lotim priprave domačih ovsenih kosmičev.



Ko so kosmiči narejeni, le-te prelijem z vrelo vodo in pustim, da se je dodobra napijejo. Med tem časom pripravim ostale sestavine, kar pomeni, da v skledo nasujem moko v kateri pripravim kvasec. Ko le ta kipne, dodam žličko soli in olja, semena in v vreli vodi namočene ovsene kosmiče. Masi dodam še nekoliko vroče vode - a ne preveč, ter zamesim gladko testo.
Oblikujem kepo, jo položim na kuhinjsko desko, prekrijem s krpo in pustim kakšno uro, da vzhaja.

Za tem testo ponovno pregnete, oblikujem štruco, te ponovno pustim vzhajati naslednjih 20 minut. Medtem segrejem pečico na 250 stopinj.

Kruh pečem približno eno uro. Še toplega postavim na rešetko, da se ohladi.




DIŠEČE IN SLASTNO!

Print Friendly and PDF

2 komentarja:

  1. Ko odprem tvoj blog, se mi zazdi, kot da je zadišalo iz monitorja :) Vedno kaj dobrega, dišečega, zdravega.

    OdgovoriIzbriši
  2. A vohaš? Diši, ne?

    Pozdravček!

    OdgovoriIzbriši