sobota, 12. februar 2011

ŽEMLJICE - TAKŠNE ALI DRUGAČNE

Oblačna, vetrovna, deževna in hladna sobota je bila kot naročena za kuhinjsko rekreacijo in dišeče ustvarjanje. In ker je mati včeraj pozabila na kruh in je bil zato sobotni zajtrk v znamenju starega, suhega in razpadajočega kruhastega ostanka, se je danes oddolžila.

Nastale so takšne slastne žemljice. Malo beilih, malo rženih, malo polnozrnatih. Skratka variacija na isto temo.

OSNOVA
700 dag moke, kocka kvasa, žlička sladkorja, žlička soli, žlička olja, mlačna voda

Iz moke, kvasa sladkorja in malo vode najprej pripravim kvasec. Ko le ta kipne, mu dodam sol, olje in preostalo vodo. Za polnozrnate žemljice dodam bučna, sončnična ali kakšna druga semena. Za režene žemljice, pa zamešam rženo in enotno moko v poljubnem razmerju. Zmesim testo, ga pokrijem s kuhinjsko krpo in pustim, da vzhaja. Vmesni čas kljub neprijaznemu vremenu zapolnim z lahkotnim tekom.

Ko se vrnem, testo ponovno pregnetem in oblikujem žemljice, ter jih za naslednjih 20 minut pokrijem s krpo in pustim vzhajati. Medtem segrejem pečico na 200 stopinj, v kateri nato spečem ustvarjene kreacije.











ZA VIKEND BO ZADOSTOVALO!

Print Friendly and PDF

Ni komentarjev:

Objava komentarja