petek, 22. april 2011

TEMPO TEK



Čeprav sem si obljubila, da do konca maja ne grem na nobeno tekmo, se prijaznemu povabilu športnih prijateljic iz Kamnika definitivno nisem mogla odpovedati. Povabile so me v skupino mamutk na teku trojk. Sama še tan nisem bila, a vsi pravijo, da je to en ful fajn tek. Kooomaj čakam!

Pa dajmo en tempo tek:

Tempo teki so teki, ki se izvajajo malo pod anaerobnim oziroma laktatnim pragom. To je največji napor, ki ga še zmore naše telo v daljšem času. Prevladuje mnenje, da naj bi se pri tej intenzivnosti vadbe postopno izboljšala sposobnost za pridobivanje energije in odpornost na tako imenovano zakislitev (nalaganje mlečne kisline v telesu, ki nastane pri velikih obremenitvah).

Tempo tek sestavlja 10-minutno ogrevanje, 20-30 minut teka s hitrostjo tik pod anaerobnim pragom ter 5 minut ohlajanja.

Najtežje je ujeti pravi tempo. Eden od načinov kako določiti pravo hitrost je pogovorni tempo. Med tekom se lahko pogovarjamo, vendar ne v celih stavkih. Kdor je preveč zadihan, da bi govoril, teče prehitro, kdor pa lahko govori normalno, teče prepočasi. Napor med tekom mora biti zmerno intenziven.

Pravijo, da je pri izkušenih tekačih hitrost tempo teka nekje med med tempom na 15 in 21 km, kar je približno 6-18 sekund na kilometer počasneje od tempa na 10 km.

Pri tempo teku je najpomembneje, da se ne upremo skušnjavi in ne tečemo prehitro, saj to ni vadba pri popolni obremenitvi.








Print Friendly and PDF

1 komentar: