Takrat - a zeeeelo redko - poprosim za asistenco: "Ej, daj popazi malo na kruh! Čez 20 minut zmanjšaj temperaturo! Pečen bo čez 45 minut. Bo šlo? Ja? Ok. Ne? Ok, te pokličem čez 45 minut."
Ali pa: "Glejta, tukaj je testo. Čez 30 minut ga še enkrat premesita - kar z roko - razdelita testo na dva dela in oblikujta kruh. Kakšnega hočeta! Vsak svojega...."
A tega ste že preizkusili:
AJDOV KRUH Z OVSENIMI KOSMIČI
Sestavine:
- 20 dag ajdove moke
- 10-15 dag ovsenih kosmičev
- 30 dag enotne moke
- vrela voda
- kocka kvasa
- žlička soli
- žlička sladkorja
- žlička olja
Postopek priprave:
V večjo posodo odtehtam ustrezno količino ajdove moke in jo poparim z vrelo vodo, tako da dobim gosto trdo zmes.
V drugo večjo posodo nasujem ovsene kosmiče in jih prav tako prelijem z vrelo vodo, ter pustim kakšnih 15 minut, da se fajn napijejo.
Poparjeni ajdovi moki dodam enotno moko in v njej pripravim kvasec. Torej - kocko kvasa razdrobim, v moki naredim jamico in kvas posujem s sladkorjem in zalijem z toplo vodo.
Ko kvasec fajn naraste, dodam moki ostale sestavine, ter zamesim gladko testo. Mogoče bo nekoliko bolj mehko in lepljivo. V tem primeru je potrebno dodati nekoliko enotne moke.
Testo prekrijem s skuhinjsko krpo in počakam dobro uro, da naraste na dvojno količino. Takrat testo še enkrat ročno premesim in oblikujem kruhke. Položim jih na pekač obložen s peki papirjem, jih pokrijem s kuhinjsko krpo in jih pustim pol ure, da vzhajajo. Medtem časom vklopim pečico. Na 250 stopinj.
Pladenj s kruhom postavim v dobro segreto pečico in ga pečem 20 minut na 250-tih stopinjah in 20-25 minut na 200-tih.
Kruhki so fajn mehki in sočni. NJAMI!!!!!
Ajdov kruh je zame eden boljših. Bom poskusila še po vašem receptu, z ovsenimi kosmiči - zgleda namreč slastno. Sama sicer običajno naredim takega z orehi.
OdgovoriIzbrišiTudi jaz naredim mnogokrat kruh z orehi. Je res fuuul dober.
IzbrišiZgleda odlično! Čimprej bo na vrsti ta kruh po tvojem receptu.
OdgovoriIzbriši