sreda, 6. junij 2012

TEGA STE ŽE SPROBALI?

Se mi zdi, da so domači kruhki rdeča nit naših kuhinjskih opravil. No, mojih. Ostali se s tem ne bavijo, razen kadar je mati nujno zadržana ali okupirana s čim drugim.
Takrat - a zeeeelo redko - poprosim za asistenco: "Ej, daj popazi malo na kruh! Čez 20 minut zmanjšaj temperaturo! Pečen bo čez 45 minut. Bo šlo? Ja? Ok. Ne? Ok, te pokličem čez 45 minut."
Ali pa: "Glejta, tukaj je testo. Čez 30 minut ga še enkrat premesita - kar z roko - razdelita testo na dva dela in oblikujta kruh. Kakšnega hočeta! Vsak svojega...."


A tega ste že preizkusili:

AJDOV KRUH Z OVSENIMI KOSMIČI

Sestavine:
  • 20 dag ajdove moke
  • 10-15 dag ovsenih kosmičev
  • 30 dag enotne moke
  • vrela voda
  • kocka kvasa
  • žlička soli
  • žlička sladkorja
  • žlička olja

Postopek priprave:

V večjo posodo odtehtam ustrezno količino ajdove moke in jo poparim z vrelo vodo, tako da dobim gosto trdo zmes.


V drugo večjo posodo nasujem ovsene kosmiče in jih prav tako prelijem z vrelo vodo, ter pustim kakšnih 15 minut, da se fajn napijejo.




Poparjeni ajdovi moki dodam enotno moko in v njej pripravim kvasec. Torej - kocko kvasa razdrobim, v moki naredim jamico in kvas posujem s sladkorjem in zalijem z toplo vodo.


Ko kvasec fajn naraste, dodam moki ostale sestavine, ter zamesim gladko testo. Mogoče bo nekoliko bolj mehko in lepljivo. V tem primeru je potrebno dodati nekoliko enotne moke.


Testo prekrijem s skuhinjsko krpo in počakam dobro uro, da naraste na dvojno količino. Takrat testo še enkrat ročno premesim in oblikujem kruhke. Položim jih na pekač obložen s peki papirjem, jih pokrijem s kuhinjsko krpo in jih pustim pol ure, da vzhajajo. Medtem časom vklopim pečico. Na 250 stopinj.


Pladenj s kruhom postavim v dobro segreto pečico in ga pečem 20 minut na 250-tih stopinjah in 20-25 minut na 200-tih.


Kruhki so fajn mehki in sočni. NJAMI!!!!!


Print Friendly and PDF

3 komentarji:

  1. Ajdov kruh je zame eden boljših. Bom poskusila še po vašem receptu, z ovsenimi kosmiči - zgleda namreč slastno. Sama sicer običajno naredim takega z orehi.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Tudi jaz naredim mnogokrat kruh z orehi. Je res fuuul dober.

      Izbriši
  2. Zgleda odlično! Čimprej bo na vrsti ta kruh po tvojem receptu.

    OdgovoriIzbriši