torek, 09. april 2013

SLASTNE POTICE


...potem sem se lotila še potice. Skutine in orehove. Tako je to šlo:
 
 
SIROVA IN OREHOVA POTICA

Testo:
  • 60 dag moke
  • kocka kvasa
  • 1 žlička soli
  • 2 rumenjaka
  • 5 dag sladkorja
  • 3 dcl toplega mleka
  • 2 žlici ruma
Moko sem presejala v skledo in vanjo naredila jamico. Noter sem nadrobila kvas, ga posula z žličko sladkorja in prelila z mlačno vodo. Počakala sem cca. 10 minut, da je kipnil, nato sem dodala vse ostale sestavine in zamesila testo. Skledo z testom se pokrila s kuhinjsko krpo in počakala dobro uro, da je naraslo. Nato sem ga še enkrat pregnetla, pokrila s krpo, oblekla tekaška oblačila in se odpravila na raztek. Testo je medtem ponovno naraslo na dvojno količino. Še enkrat sem ga ročno pregnetla, razdelila na dve polovici in vsako posebej na tanko razvaljala. Razvaljano testo sem premazala s sirovim in orehovim nadevom. 
 




 
 Orehov nadev:
  • 30 dag mletih orehov
  • 3 dag drobtin
  • 10 dag sladkorja
  • 5 dag masla
  • manj kot 1/4 l vrelega mleka
  • 1 jajce
Orehe sem zmešala z drobtinami, kavo in sladkorjem, zabelila z raztopljenim maslom in prilila toliko vrelega mleka, da sem dobila gosto zmes. Nadev sem pustila vsaj pol ure na toplem. Preden sem namazala potico, sem nadevu dodala tudi jajce. 
 

 
 Sirov nadev:
  • 400 g skute
  • 1 dcl sladke smetane
  • 70 g sladkorja
  • 2 rumenjaka
 
Vse sestavine dobro zmešam, ter namažem po razvaljanem testu. 
 


Najprej sem zavila orehovo polovico potice in jo odložila v pekač obložen s peki papirjem.


Sledila je še sirova polovica. Testo sem na tanko razvajala in ga premazala z nadevom. Na tisti strani, na kateri sem pričela testo zvijati sem nadev namazala do konca.



Potico sem zavila in jo položila v pekač.


Obe potici sem naluknjala, prekrila s krpo in postavila na toplo. Vklopila sem pečico in medtem ko se je le-ta segrevala, je potica pridno rasla.



Ko se je pečica fajn segrela, sem vanjo postavila pekač in potico pekla cca. 1 uro na 200 stopinjah.


Zvečer smo še toplo narezali in jo probali.


Mmmm, je bila okusna. Tale sirova pa je še posebej sočna.


 
 
Print Friendly and PDF

5 komentarjev:

  1. Verjamem,da so zelo dobre,ker izgledajo prečudovito.Ob prvi priliki bodo po tem receptu.
    lp Jelka

    OdgovoriIzbriši
  2. Prosim, da zapakiraš dva kosa potice in jih s hitro pošto pošlješ v Bretanjo. Hvala. ;))

    OdgovoriIzbriši
  3. Z veseljam, če jih nebi že vse popakirali v naše želodce.

    OdgovoriIzbriši
  4. Prosim,ali potico delate z ostro ali mehko moko?Hvala!
    lp jelka

    OdgovoriIzbriši