torek, 18. oktober 2016

JE SLADKOR RES ŠKODLJIV?

Je sladkor res tako škodljiv?

Majhna količina sladkorja ni škodljiva, a če ta preseže priporočene vrednosti, se poveča tveganje za debelost, bolezni srca in ožilja, inzulinsko rezistenco, karies, motene maščobe v krvi, metabolni sindrom, zmanjšuje pa se občutek sitosti. V sladkorju so prazne »kalorije«. Načela zdrave prehrane zelo omejujejo uživanje sladkorja, tako belega kot tudi rjavega. V dnevni obrok hrane naj ne bi vključili več kot do 10 % dodanih sladkorjev v okviru energijsko priporočenega jedilnika oziroma ne več kot 2,5 žličke na 1000 kcal/dan. Sladkorja, ki ga damo v živila (čaj, kava), je lahko največ do 40 g (od 7 do 8 žličk) pri jedilniku z okoli 1600 kcal, pri obroku z okoli 3000 kcal pa okoli 70 g. Za skrite sladkorje upoštevamo tiste, ki jih zaužijemo skupaj s pecivom, tortami, sladoledom, sokovi z dodanim sladkorjem in čokolado, ne pa naravnih sladkorjev v mleku, sadju in drugih živilih.

Lahko sladkor privede do zasvojenosti?

Sladek okus deluje pozitivno na energijo posameznika, zato se k njemu pogosto zatekamo, ko smo utrujeni ali pod stresom. Kot potrjujejo nekatere raziskave, pa lahko v tem primeru pride celo do zasvojenosti. Ko se posameznik ni pripravljen soočiti s stresom, se lahko zgodi, da se začne zatekati k sladkarijam. Osebe, ki hrepenijo po ogljikovih hidratih, poročajo o stresnem stanju pred pojavom želje in občutka ugodja in sproščenosti. K zasvojenosti pa so bolj nagnjeni ljudje, ki so že bili odvisni od alkohola ali drog. ''Zadnje študije kažejo, da ima velik delež oseb, odvisnih od alkohola in drugih drog, preferenco do sladkega. Nevrobiološke poti zasvojenosti z drogami in »zasvojenosti s sladkim« vključujejo podobne živčne receptorje, nevrotranmiterje in hedonistične regije v možganih.''

Ali obstajajo znanstveni dokazi, da sladkor povzroča bolezni srca in ožilja?

Raziskava, ki je bila objavljena v ameriškem časopisu Združenja za srčno žilne bolezni Circulation, je pokazala, da imajo moški, ki spijejo 340 gramov sladkorja dnevno, 20 odstotkov več možnosti za srčno-žilne bolezni. Raziskava je potekala 22 let in je bila opravljena na 42.883 moških. V študiji The Nurses Health Study pa so opazovali 89.000 žensk in ugotovili, da so imele ženske, ki so spile eno do dve sladkani pijači na dan, 23 odstotkov več možnosti za srčno kap. Še več, neka druga raziskava je pokazala, da imajo moški, ki uživajo sladkane pijače, višji nivo slabih maščob v krvi, imenovanih trigliceridi, in manjši nivo dobrega holesterola (HDL), ki pomaga čistiti arterije. Po predvidevanjih je ameriško združenje za pijače zavrnilo kakršne koli povezave med sladkanimi pijačami in srčno-žilnimi boleznimi in povečano tveganje zanjo pripisali drugim faktorjem, kot je stres.

Čeprav se vsi strokovnjaki ne strinjajo s kontroverznim predlogom, da bi zakonsko omejili uživanje sladkorja, pa ni dvoma, da prekomerno uživanje sladkorja škodi. Tako se izogibajmo sladkanim pijačam ter sladkim prigrizkom in jih raje nadomestimo z vodo, nesladkanimi čaji in zdravimi prigrizki, ki nas bodo nasitili za dlje časa in bodo naše telo okrepili s potrebnimi vitamini in minerali in ne s 'praznimi' kalorijami.

No, pa si v smislu povedanega naredimo domače mueslije, za okusen in telesu prijazen zajtrk.

DOMAČA MEŠANICA OVSENIH KOSMIČEV

Sestavine:

  • suhe fige
  • orehi
  • rozine
  • mlet luščen oves
  • nesladkani koruzni kosmiči
  • kakav


Fige sem narezala na manjše koščke, orehe sem ročno zdrobila, luščen oves pa zmlela v kosmičniku.

Vse sestavine sem zmešala in že je nastala okusna osnova za zdrav zajtrk. Mešanico sestavin lahko zmešate z jogurtom ali mlekom, sama pa jih le prelijem z vročo vodo, počakam 5 minut in jih z največjim veseljem pojem.







Print Friendly and PDF

Ni komentarjev:

Objavite komentar