četrtek, 27. januar 2011

RAJSKI NAPITEK

Pravijo, da je sadnje rajska hrana, ki je najboljša brez dodatkov. Sadje ima nizko kalorično vrednost, razen jedrc orehov, lešnikov ter drugih oreškov. Vsebuje veliko mineralov, vitaminov, lahko prebavljivih sladkorjev, sadnih kislin, pektinskih snovi, fermentinov, vlaknin ter aromatičnih in antioksidacijskih snovi. Te snovi so izredno pomembne za zdravo prehrano.

Največjo hranilno vrednost ima sveže sadje. Poleg prehrambene vrednosti je sadje pomembno tudi za dobro prebavo in dobro počutje na sploh.

Sadje je pomemben vir beljakovin, saj vsebuje 8 esencialnih aminokislin, ki so nujne za življenje in so gradbeni deli človeških beljakovin.
Med vitamini v sadju sta najpomembnejša vitamin C in skupina B vitaminov, ki so topni v vodi. Pomembni so tudi karotini.
Sadje vsebuje do 90% vode, kar je zelo pomembno za našo prehrano, saj bi moral človek popiti vsaj 2 litra tekočine na dan.

Sadni sokovi so v prehrani zelo pomembni, saj z njimi dobimo poleg vode še mineralne snovi, vitamine, rastlinska barvila, antioksidante in lahko prebavljive sladkorje.

RIBEZOV SADNI NAPITEK
skodelica ribeza, 3 banane, 1 jabolko

Sadje očistim, narežem na kose in ziksam. Nalijem v kozarce, okrasim z ribezom in postrežem.




RAJSKO!
Print Friendly and PDF

Ni komentarjev:

Objavite komentar