četrtek, 20. januar 2011

DOBBRA STARA JABOLČNA ČEŽANA

Zakaj dobra? Ker je res dobra.
Zakaj stara? Ker je to jed, ki nam jo je kuhala naša oma, ko sem bila še majhna.
...in predvsem od vseh pozabljena. Ja, mi smo jo tu in tam skuhali, ko so bili otroci majhni, potem pa dolgo, dolgo nič. Pa se je zadnjič, ko smo zbirali predloge za večerjo Jernej domislil: "Naredi jabolčno čežano in šmorn." Super ideja!

JABOLČNA ČEŽANA
3-4 jabolka, cimet, voda, maslo, žlica do dve moke, sladkor po okusu, žlica kisle smetane

Iz kleti vzamem tri ali štiri takšna domača - na izgled nič kaj lepa jabolka in jih operem.


Nato jih olupim, izkoščičim in narežem na kose.
Vsipam jih v manjšo ponev, dolijem kakšen centimeter do dva vode in jih skuham. Medtem v drugi ponvi raztopim maslo, dodam žlico do dve moke in sladkor po okusu, ter vse sestavine prepražim.
Ko so jabolka kuhana, dodam cimet in jih pretlačim. Ročno ali pa s paličnim mešalnikom. Jaz to delo opravim kar ročno.
Pretlačenim jabolkam dodam prepraženo moko s sladkorjem in žlico kisle smetane. Čežano nato še malo pokuham - kakšno minuto in serviram še toplo.
Odlično se poda k šmornu - cesarskemu pražencu.
ENOSTAVNA, HITRA IN LAHKA VEČERJA!
Print Friendly and PDF

3 komentarji:

  1. Glede uporabe ročne tlačilke ali paličnega mešalnika pa tole:

    Priznana primorska kuharica Emilija Pavlič, ki je izdala odlično kuharico Mamica nauči me kuhati,
    z obilico koristnih nasvetov in dobrih kuharskih receptov, vedno predlaga uporabo ročnih tlačilk, predvsem tistih lesenih.

    Odlična kuharica in športnica ste.
    Pozdrav!

    Marija

    OdgovoriIzbriši
  2. O, hvala za podatek. Bom kar naslednjič pobrskala po knjižnici in pogledala, ali se da tole kuharsko knjigo izposoditi.

    Jutranji pozdrav izpod Pohorja!

    OdgovoriIzbriši
  3. Pri nas pa delamo čežano brez moke in maščobe. Smo pač na Gorenjskem.
    Jabolka (olupljena in na drobno narezana) prepražimo na malo vode in malo dobrega belega vina, sladkamo, začinimo z cimetovo palčko, klinčki in pražimo, da se jabolka zmehčajo. Mehka pretlačimo in ohlajenim primešamo limonin sok.
    To je naša varinata jabolčne čežane.
    Ampak: kolikor kuharic - toliko možnosti priprave jedi, kajne.

    Lep dan vam želim!
    Milena

    OdgovoriIzbriši