ponedeljek, 10. januar 2011

VITALNI KRUH

V bistvu to ni čisto nič poseben kruh. Je le kruh nastal po sili razmer. Zakaj? Zato:

Ooo, kako se mi je danes zaluštal rženi kruh. No, bom pa zraven belega spekla še rženega. A glej ga zlomka. Ržene moke je le še za vzorec. Ok. Pa bom dodala enotno. Pač ne bo rženi, ampah bo mešani kruh. A ko ima hudič mlade, jih ima več. Tudi enotne moke je le za vzorec. Ok. Porabim obe in se odločim, da bom dodala še malo koruznega zdroba. Za barvo. A ne boste verjeli. Tudi ta gre h koncu. Pa vsipam v skledo vse tri sestavine, dodam še bučna semena in nastane takšen kruh - vitalko. In, da bo zares vitalen zanalašč dodam še jogurt.

VITALNI KRUH
25 dag ržene moke, 25 dag enotne moke, 10 dag koruznega zdroba, 10 dag bučnih semen, kocka kvasa, žlička sladkorja, žlička olja, 1 dcl navadnega jogurta, mlačna voda

Moko, koruzni zdrob in bučna semena odmerim v skledo, na sredini naredim jamico in vanjo nadrobim kocko kvasa. Le-tega posujem z žličko sladkorja in jamico prelijem s toplo vodo.


Ko kvasec kipne, dodam žličko soli, malo olja, navadni jogurt in toplo vodo.
Sestavine zmiksam v gladko testo, ga pokrijem s kuhinjsko krpo in pustim kakšno uro, da vzhaja.
Ko je testo kipnilo, oblikujem štruco in jo položim na pekač obložen s peki papirjem. Vitalni kruh je levi. Desni je beli - za naše razvajence.

Pekač postavim v pečico, segreto na 250 stopinj. Po pol ure temperaturo zmanjšam na 200 stopinj. Pečem približno eno uro.

LEP JE IN DOBER TUDI. TALE VITALKO.
Print Friendly and PDF

Ni komentarjev:

Objavite komentar