sreda, 5. december 2012

SEZONSKA VEČERJA

Le koga v teh zimskem času ne premami ena najstarejših vrtnin na svetu? To je? Zelje.


Vsebuje življenjsko pomembne aminokisline, ki jih moramo dnevno imeti v prehrani, saj jih naše telo ne proizvaja samo. V zelju je tudi precej vlaknin, ki ugodno delujejo na prebavo.

Vitamina C je v zelju skoraj toliko kot v limoni in pomaranči. S 150 do 200 g zelja zadostimo dnevnim fiziološkim potrebam po vitaminu C.

V zelju se nahaja veliko kalcija in kalija, pa tudi železo, žveplo in magnezij. Zelje ima zelo nizko energetsko vrednost - 100 g ima samo 126 kJ.

Tokrat je nastala prava sezonska večerja:

KISLO ZELJE Z REBRCAMI

Sestavine:
  • 1 čebula
  • 1 paradižnik
  • 1 korenček
  • kislo zelje
  • paradižnikova mezga - malo
  • prekajena svinjska rebrca
  • koruzni zdrob - za prilogo


Čebulo očistim in na drobno narežem.



Na drobno narežem tudi paradižnik in korenček.



Rebrca operem in narežem.


Čebulo popražim na olivnem olju, dodam paradižnik in korenček, ter vse sestavine par minut dušim. Nato dodam zelje, malo paradižnikove mezge in vodo. Premešam in noter potunkam še rebrce.


Slastno jed kuham približno pol ure do 40 minut. 


Za prilogo si omislim kar žgance. Skuham jih kakšne pol ure pred serviranjem, da malo obležijo in se strdijo.


K zelju odlično paše kisla smetana.



NJAMČI!
Print Friendly and PDF

Ni komentarjev:

Objavite komentar