petek, 7. december 2012

PIKASTI KRUH

Tisti, ki smo spomladi zasadili čajote, sedaj veselo uživamo njihove darove. In boljšega občutka, ko tako mamljivo in prijetno zadiši iz domače kuhinje. Mmmm, diši po kruhu! Že par let redno razvajamo svoj nis in ustne brbončice.

KRUH S ČAJOTO

Sestavine:

  • 70 dag moke
  • kocka kvasa
  • žlička sladkorja
  • malo mlačne vode
  • žlička soli in oljčnega olja
  • sončnična semena
  • 2 čajoti
  • voda


Moko presejem v skledo, vanjo naredim jamico in noter nadrobim kvas. Posujem g s sladkorjem in jamico zalijem s toplo vodo.


Počakam cca. 10 min., da kvas nabrekne, nato dodam vse ostale sestavine.


Med tem, ko kvas vzhaja, pripravim bučni pire.



Buče olupim z nožkom za lupljenje krokpira.


Narežem jih na kose, zalijem z malo vode - toliko da je pokrito dno in buče do mehkega dušim.


Nato jih pretlačim s tlačilko za pire krompir.



Bučni pire dodam k ostalim sestavinem, ter zmiksam testo.



Zmiksano maso oblikujem v kepo in pokrijem s kuhinjsko krpo. 



Ko testo naraste na dvojno količino, ga ponovno premesim, razdelim na dva dela in oblikujem hlebčke.


Zakaj na dva dela, če pa so na sliki štirje hlebčki? Ker kadar peče kruh, vedno pečem dvojnega. Ena masa je ponavadi bela, druga pa z raznimi dodatki in največkrat temna.


Hlebčke zarežem z nožem in ponovno pokrijem s kuhinjsko krpo. Vklopim pečico in počakam dobrih 20 minut, da se fajn segreje. Nato vanjo potisnem pladenj s kruhom.


Kruhke pečem cca. 45 minut. 20 minut na temperaturi 250 stopinj, nato pa temperaturo zmanjšam na 200 stopinj. 

Zlato-rjave, zapečene hlebčke položim na rešetko, kjer se ohladijo. Nato kruh, ki ga nismo pojedli še isti dan shranim v vrečko.
Print Friendly and PDF

Ni komentarjev:

Objavite komentar