sreda, 24. februar 2010

ROZA ODTENEK V KRUHU

Pri peki domačega kruha mnogokrat eksperimentiram, poskušam in ustvarjam. Res je, da mi kdaj pa kdaj ne uspe povsem po pričakovanjih. Pa nič hudega. Naslednjič poskusim znova in če ne uspe spet znova. Prej ko slej rata.

Tokrat sem eksperimentirala z vinom v kruhu. ...pa brez skrbi od tega kruha nisi pijan, saj alkohol med peko izhlapi ostane pa lepa roza barva.

PISAN TERANOV KRUH
Belo testo:
50 dag gladke moke, polovica kocke kvasa, žlička sladkorja, sol, žlička olja, voda

Rdeče testo:
50 dag gladke moke, polovica kocke kvasa, žlička sladkorja, sol, žlička olja, teran

Vzamem dve skledi. V prvo vsujem gladko moko, na sredini naredim jamico v katero nadrobim kvas, posujem z žličko sladkorja, zalijem z mlačno vodo in pustim cca. 10 min. da vzhaja. Enak postopek ponovim z moko v drugi skledi.

Ko kvasec kipne, dodam žličko soli, malo olja, ter testo v prvi skledi prelijem z vodo, testo v drugi skledi pa s teranom. Maso najprej zmiksam in jo nato še ročno pregnetem, postavim na topel prostor, prekrijem s čisto kuhinjsko krpo, ter pustim približno eno uro, da vzhaja.

Po eni uri testo v obeh skledah ponovno dobro pregnetem in postavime na toplo še za naslednjih 45 min.

Kruh oblikujem tako, da iz vsake mase posebej zarolam štruco. Nato ti dve tanki štruci prepletem v kruh in fajn stisnem skupaj, da se masi sprimeta v eno veliko štruco kruha.

ZANIMIVA KOMBINACIJA!!!

Print Friendly and PDF

1 komentar: