četrtek, 8. julij 2010

IDEALNA TEKAŠKA PREHRANA

Tekači mnogokrat trenirajo vsaki dan, zato hrana, ki jo zaužijejo odločilno vpliva na njihove športne dosežke, okrevanje in splošno zdravstveno sliko. Ne glede na to koliko ur tedensko posvetijo treningu, telo zahteva pravo količino in vrsto hrane ob primernem času. Da bi od tekaškega programa odnesli največ kar se da, morajo tekači pojesti toliko in takšne hranljive snovi, kot jih telo potrebuje.

»Idealna tekaška prehrana« vsebuje veliko hrane bogate z ogljikovimi hidrati, med drugim tudi polnozrnati kruh in žitne kosmiče bogate z vlakninami ter rdeče, oranžno in temno zeleno sadje in zelenjavo. Takšna hrana tekačem zagotavlja potrebno gorivo za vsakodnevno vadbo, hkrati pa tudi dovolj vitaminov, mineralov in antioksidantov, ki pripomorejo k hitrejšemu okrevanju.

V svojo prehrano je priporočljivo vključevati tudi kvalitetno beljakovinsko hrano, kot je meso, perutnina in ribe. Iz te hrane telo črpa aminokisline, železo in cink za obnavljanje mišic, prenos kisika in dobro delovanje imunskega sistema.
Ženskam, ki tekmujejo na dolge proge, prej začne primanjkovati železa kot moškim, zato je še posebej pomembno, da v vsakodnevno prehrano vključijo železo. Še en pomemben del zdrave prehrane za tek predstavlja kalcij, ki sodeluje pri krčenju mišic, delovanju živcev, presnovi ogljikovih hidratov in ohranjanju zdravih kosti. Razen v mlečnih izdelkih se kalcij nahaja v obogatenih sojinih izdelkih, sokovih in temno zeleni listnati zelenjavi.

Poleg hrane pa je bistvenega pomena za dobre tekaške dosežke in zdravje nasploh tudi tekočina. Le-te mora biti dovolj pred, med in po vadbi, saj z njeno pomočjo nemoteno potekajo telesni procesi kot so npr. preskrba celic s hranljivimi snovmi, uravnavanje telesne temperature in odvajanje odpadkov iz telesa.

Sama si po teku najraje privoščim skodelico sveže mletih kosmičev.

...z dodatkom rozin, sončničnih semen, domače hruškove marmelade in banane. No, seveda, celotno zmes pa zalijem še z navadnim jogurtom in pustim kakšnih 15 minut, da se sestavine fajn namočijo.
Pa mi je zadnjič Sašo pojamral, da on bi pa tudi kdaj pojedel te moje sveže mlete kosmiče, če bi mu le kdo že vnaprej pripravil mešanico slastnih sestavin. In sem kupila oreške, rozine, semena in suho sadje, ter mu zamešala kosmiče "na zalogo".

Print Friendly and PDF

2 komentarja:

  1. Mmmm, tale mešanica je pa super.
    Kje si pa mlinček kupila?

    OdgovoriIzbriši
  2. Mlinček je s te spletne strani:

    http://www.5pik.si/S76/A866/Ro%C4%8Dni+aparati/Pocajt+BIO+KOSMI%C4%8CNIK?PHPSESSID=34ce0183f4405440f757b38d655a9524

    OdgovoriIzbriši