torek, 13. julij 2010

IZZIVI SO IZZIVI

Povod za današnji zapis je tale stavek:

Bojevnik ne sme ničesar obžalovati, nad ničemer tožiti. Njegovo življenje je en sam nenehen izziv, ki po sebi niso ne dobri ne slabi. Izzivi so izzivi. (Carlos Castaneda)

Tekači smo bojevniki. Vsakič, ko stopimo skozi vhodna vrata in se odpravimo na tek, smo pripravljeni na izziv. Dober izziv. Nekomu je izziv teči hitreje, drugemu dlje, spet tretjemu v hrib, .... Lahko pa je izziv le teči in opazovati prelepo naravo, poslušati ptičje petje in uživati. Nekomu je izziv spopasti se s službenimi probleme, medtem ko teče. Ali pa je izziv poslati možgane na pašo in zgolj uživati v teku.

Izziv je tisto, kar nas požene v tek. In tudi, če nikdar prej nismo bili tekmovalnega duha, s tekom spoznamo, da pravzaprav smo tekmovalci. Tekmujemo namreč sami s seboj oziroma si prizadevamo, da vsak tek odtečemo po svoji najboljši moči, kolikor se da dobro.

In tako pravzaprav pridemo prej ko slej do spoznanja, da se tudi v nas samih skriva neke vrste notranji bojevnik, ki nas naredi mnogo bolj samozavestne. Pa ne le v teku, temveč tudi na drugih področjih našega življenja.

Mnogim tek krepko preoblikuje življenje. Nekateri tek uporabijo, kot sredstvo za hujšanje, spet drugim pomaga pri izhodu iz depresije, eni ga izkoristijo za nižanje holesterola, .... Mnogi starši s tekom postanejo vzor svojim otrokom in jih tako na zdrav način aktivno vodijo skozi otroštvo. In ne nazadje mnogi skozi tek dosežejo cilje, ki jih marsikdo ne zmore.

Skratka, skoraj neverjetno je, kaj lahko tek naredi iz človeka. Odpira vrata neznanega. Prinaša nova spoznanja in nove prijatelje, koristi zdravju,...

Ne čakaj! Teči!





Print Friendly and PDF

Ni komentarjev:

Objavite komentar