petek, 9. april 2010

ZDROBOV SOUFFLE

Se mi zdi, da se dandanes kar rado pozablja na te dobre stare in preproste jedi naših dedkov in babic - narastke. Pa ne vem zakaj je tako. Mogoče zato, ker niso dobre. Mogoče niso "in" ali pa se njihovo ime ne sliši dovolj "fensi".

Kaj vem?

Kaj če bi se jed namesto narastek imenovala soufflé. Zdrobov Soufflé. Ali pa jabolčni soufflé s skuto. Mogoče bi pa potem vžgalo.


Skratka takšen narastek je prav okusna jed. Enostavna, lahka, osvežilna in pripravljena brez večjega napora.

ZDROBOV NARASTEK S SKUTO IN JABOLKI
pšenični zdrob, mleko, ščepec soli, sladkor po okusu, vanili sladkor, 2 jajci, skuta, 3 kisle jabolke, pest rozin, margarina za namastitev pekača

Pšenični zdrob skuham v rahlo osoljenem mleku, ter ga pustim, da se nekoliko ohladi. Medtem očistim in naribam jabolka, ter v ločeni skledi zamešam skuto, rumenjake, sladkor in rozine. Beljake ločim in stepem iz njih trd sneg. Ko je zdrob rahlo ohlajen ga primešam skutini masi ter rahlo primešam še sneg beljakov. Namastim pekač, ga potrosim z drobtinami, ter vanj razporedim polovico skutino-zdrobove mase. Potrosim z naribanimi jabolki in preko njih razporedim še drugo polovico mase. Potrosim z rozinami in postavim pekač v pečico ogreto na 180 stopinj. Pečem približno eno uro.

Zraven ponudim kompot.



OKUSNA IN LAHKA VEČERJA!
(takšno je moje mnenje, moški del družine že čez pol ure stika po hladilniku)
Print Friendly and PDF

3 komentarji:

  1. Tale narastek zgleda prav imenitno. Lahko zaupate še količine zdroba, mleka in skute?
    Lep pozdrav!

    OdgovoriIzbriši
  2. Skute je 1/2 kg, mleka približno 5-6 dcl, zdroba pa po občutku toliko, da gris ni pretrd.

    Fajn ustvarjajte!!!!

    OdgovoriIzbriši
  3. O, fino, hvala! Tole bo jutri moje kosilo...No, seveda ne bom vsega sama požrla:)
    LP

    OdgovoriIzbriši