nedelja, 3. oktober 2010

BREGOVSKA PITA

Iz marsikatere kuhinje še dandanes ob nedeljah zadiši po klasičnem nedeljskem kosilu. Goveji juhici, restanem krompirju in pečenki. Ali pa pohanem piščancu. Kosilo ob 12-tih ali najkasneje ob enih. Kosilo, katerega priprave se pričnejo že zjutraj in potem se kuha in kuha,... ves dodpoldan.

Pri nas nedeljskega kosila ne poznamo. Ga nimamo. Pri nas je nedeljsko kosilo nekaj povsem drugega. Na hitro. Pripravi ga tisti, ki prvi prispe domov. Iz kolesarjenja, teka, smučanja, .... pač športanja.

A kljub temu,... sladica po navadi ne manjka. Ne sicer takoj po kosilu. Ker, po kosilu smo itak siti od kosila. Ampah malo kasneje, ko nastopijo prvi znaki popoldanske lakote.

In tale sladica je reees dobra. Prava energijska bomba. A kar je najpomembneje - enostavna za pripravo.


BREGOVSKA PITA
1 paket vlečenega testa, 30 dag sladkorja, 30 dag orehov, 10 dag rozin, 1 kg jabolk, 10 dag maka, 3 dl kisle smetane, 2 jajci, malo cimeta

Jabolke operem, jih prerežem na polovico, očistim...

... in naribam

Pekač namažem z margarino in na dno položim plast testa. Prelijem jo s kislo smetano in posujem z orehi. Prekrijem z naslednjo plastjo testa, jo potresem z naribanimi jabolki, ter med naslednje plasti zlagam mak, rozine, jabolka, mak. Dokler ne porabim vseh sestavin, pri čemer je zadnja plast testo.

Na koncu zloženko prelijem s kislo smetano v katero sem razžvrkljala jajca.

In kako je s sladkorjem. V receptu piše, da ga potrebujem 30 dag, a sem nanj popolnoma pozabila. V strahu, da ne bo premalo sladko sem prelito testo na tanko posipala s sladkorjem in bilo je popolnoma dovolj. Sploh si ne znam predstavljati kakšen bi bil okus z dodanimi 30 dag sladkorja - brrrr.

Pečem približno eno uro pri 180 stopinja.

IZREDNO DOBRA SLADICA!!

Print Friendly and PDF

4 komentarji:

  1. Vaša družina mi je zelo zelo všeč.

    OdgovoriIzbriši
  2. Sem vedela, da mi nekaj manjka :) maka ni med sestavinami.. Aja, pa nekaj mi je viška :) rozin pri nas v tej mešanici sigurno ne bi bilo :) ker sem jaz zbirčna..
    Sicer pa tole super dobro zgleda in bom recept v kratkem preskusila. Še toliko raje, če mi poveš, koliko maka si dodala.
    Sladkorja pa tudi pri nas ne bo, mogoče samo malo rjavega po vrhu.
    Všeč mi je tvoj blog, poln uporabnih informacij.

    OdgovoriIzbriši
  3. Hej Sonja, hvala za opozorilo. Napaka med sestavinami: 10 dag masla = 10 dag maka. Popravljeno!

    Fajn ustvarjaj še naprej!

    OdgovoriIzbriši
  4. Hehe, danes bom kar tole ustvarjala :) Sem mojega včeraj poslala po nakupih :)

    OdgovoriIzbriši