četrtek, 3. februar 2011

TEKAŠKA POPESTRITEV

Fartlek. Kaj te to je?

To je ena takšna zanimiva popestritev tekaške vadbe. Je kombinacija moči in vzdržljivosti oziroma vadba, pri kateri med tekom izvajamo kratkotrajne intenzivne vaje. Te vaje lahko trajajo od 20 sekund do 3 minute in jih naredimo vsake 2 do 4 minute.

Kako dolgo in hitro jih delamo je odvisno od nas samih. Poudarek mora biti na tem, da precejšen del vadbe tečemo hitreje kot običajno. Vsakemu intenzivnemu delu sledi čas za počitek, tako da zmanjšamo hitrost teka, da se dihanje in srčni utrip umirita skoraj na stanje mirovanja.Fartlek je zelo primeren za tek po neurejenih terenih.

Seveda pa pred pričetkom ne smemo pozabiti na ogrevanje in na koncu na ohlajevanje oziroma raztek.

Primer:
Za začetek si izberemo 1 minuto hitrega teka, ki mu sledi 1 minuta počasnega teka. Kombinacijo ponovimo poljubno krat. Na začetku manj krat, po več tednih pa ponovitve postopno povečujemo.

Torej, gremo na fartlek! Čez vikend se nam obeta do 20 stopinj - na morju. Ali res? Lani smo ob tem času uživali v zimski pravljici, letos se bomo pač v kratkih hlačah podili po cesti!

To pa so le spomini:









Print Friendly and PDF

1 komentar:

  1. Najbolj sončen in topel letošnji konec tedna bomo žal preživeli doma; bolezen nas že skoraj mesec dni noče zapustiti. Enkrat eden, enkrat drugi. Ne moreš verjet. Pa smo vedno veljali za zdrave!!!

    OdgovoriIzbriši