torek, 15. februar 2011

VITALNOST V ZELENEM ODTENKU

Da bi čim dlje ohra­nili zdravje in vitalnost, moramo spremeniti svoj način hranjenja, pri čemer nam dobro denejo tudi sveži sokovi in napitki.

Pravijo, da zeleni napitki prinašajo številne koristi za človekovo zdravje:

1. Zeleni napitki so zelo hranljivi. Nji­hovo razmerje je opti­malno za človekovo uživanje: okoli 60 % zrelega organsko pridelanega sadja, pomešanega z okoli 40 % organ­sko pridelane zelene zelenjave.

2. Zeleni napitki so lahko prebavlji­vi. Če jih dobro zmiksamo, se vse dragocene hranilne snovi v sadju in zelenjavi homogenizirajo oziroma razdelijo v dovolj majhne delce, telo lahko asimilira. To je pomembno, ker smo ljudje s časom v veliki meri izgubili sposobnost žvečenja in asimiliranja čvrste zelenjave, zeleni napitki pa se dobesedno začnejo absorbirati v naših ustih.

3. Zeleni napitki so za razliko od so­kov popolna hrana, ker v sebi ohran­jajo vlaknine.

4. Zeleni napitki sodijo med najbolj okusne jedi za vse ljudi vseh starosti. Z razmerjem sadja in zelenjave 60 proti 40 v aromi prevlada okus sadja, zelena zelenjava pa ji doda prijetno pikantnost in tako uravnovesi sladkost sadja.

5. Če na dan popijemo dve ali tri skodelice zelenih napitkov, tako zaužijemo dovolj hranilne zelene zele­njave, ki se v telesu dobro asimilira. Mnogi ljudje in tudi številni presnojedci namreč ne zaužijejo dovolj zelene ze­lenjave. Molekula klorofila ima samo en drugačen atom od molekule človeške krvi.

6. Zeleni napitki so enostavni za pripra­vo in ne zahtevajo veliko pomiva­nja posode. Mnogi ljudje ne uživajo red­no zelenih sokov ravno zato, ker ne želi­jo izgubiti veliko časa s pripravo zelenih sokov in čiščenjem po sončenju.

7. Zeleni napitki so popolna hrana za otroke vseh starosti, vključno z do­jenčki po šestih mesecih, ko jim damo prvo hrano razen materinega mleka. Se­veda pa moramo biti previdni in količi­no napitkov povečevati počasi, da se iz­ognemo alergijam na hrano.

8. Če uživamo zeleno zelenjavo v obliki zelenih napitkov, lahko močno zmanj­šamo porabo olj in soli v naši prehrani.

9. Z rednim pitjem zelenih napitkov si ustvarimo dobro navado uživanja zelene zelenjave. Mnogi ljudje po nekaj tednih pitja zelenih napitkov razvijejo tudi okus za zeleno zelenjavo.

ZELENI SADNI NAPITEK
2 banani, 6 kivijev

Sadje očistim in ga olupim.

Narežem ga na kose in vsipam v mikser.

Sestavine dobri zmiksam.

Napitek natočim v kozarce in serviram.

Print Friendly and PDF

2 komentarja:

  1. Ideja o sadnih sokovih s tvojega bloga mi je bila dovolj všeč, da to prakticiramo doma. Dečva vse spije,ker sicer nikoli ne bi pojedla. :)
    Ob branju tega posta pa me je bilo iz vrstice v vrstico bolj strah, kaj se bo prikazalo na koncu. Ne, nisem šla skrivaj špegat fotk :))))
    Potem pa se prikaže čisto užitna kombinacija kivija in banane :)) Huh, kako olajšanje.
    Torej zelenjava pride kdaj drugič na vrsto, a ne :)

    OdgovoriIzbriši
  2. Brez skrbi, zaenkrat ostajamo pri sadju!

    OdgovoriIzbriši